Annons

Nyårskonserten 2017

Jönköpings Konserthus

Medverkande: Schloss Schönbrunn Orchester Vienna

Dirigent: Guid..

Nyårskonserten 2017

Jönköpings Konserthus

Medverkande: Schloss Schönbrunn Orchester Vienna

Dirigent: Guido Mancusi

Solister: Mara Mastalir – sopran, Angelo Pollak tenor

Arrangör: Julius Production

Betyg: 4 tändstickor

För 14:e året i rad besöker en annan förnämlig orkester från Wien vårt konserthus. Konceptet är i stort detsamma som det som bjuds från Musikverein varje första dag på året. Elegans, flärd och festivitas är byggstenar i den här turnerande musikcirkusen.

Men det finns fler att gräva fram än de jag har nämnt. Wilhelm August Jurek, Carl Michael Ziehrer och Josef Hellmesberger hör man inte så ofta. Men de skäms inte för sig. De fanns i den miljö där wienervalser och militärmarscher dominerade musiklivet i Wien på 1800-talet. De fick utrymme i första avdelningen. I ett mjukt operettnummer av Ziehrer presenterade Mara Mastalir sin sopran, följt av ett lika ömsint nummer ur operetten ”Paganini” av Franz Lehar med Angelo Pollak. Den här musiken kräver känslighet, långt ifrån dramatiska operamaner. De två besitter just den hudnära sensitiviteten. Båda har också imponerande resurser i de höga registren.

Så tog familjen Strauss musik mer och mer över, med operettnummer, valser, polkor och galopper. Visserligen är det mesta som bjöds i denna nyårskonsert, och alla andra också, stöpt i ungefär samma form. Men det finns ett övermått av skönhet och charm i den här genren som förtjusar och förför. Givetvis fick vi ”An der schönen blauen Donau” och ”Radetzky-Marsch” mot slutet. Något annat hade ju varit tjänstefel. Det här är ett kompetent kollektiv. Inte toppklass, men mycket hög klass.