Relaterat: Jönköpings värmebölja når nästan rekordnivåer – så varmt har det varit
Relaterat: Nu höjs brandfaran till extrem nivå

– Det är en grupp som ska kolla över riskerna med den rådande värmen, säger Fredric Jonsson, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Jönköpings län.

– En sådan finns alltid redo att se över läget och som det är nu måste vi uppdatera oss. Och just nu när det råder sådan extrem brandfara så gäller det att vi finns i beredskap.

Höga temperaturer

På måndagen rapporterade SMHI att det varma vädret inte kommer att avta, snarare tvärtom. Högre temperaturer, uppåt emot 28 grader, är att vänta de närmaste dagarna.

– Ännu finns det ingen risk för vattenbrist i Jönköpings kommun med omnejd, understryker Fredric Jonsson, men eftersom vi på länsstyrelsen har experter på de berörda områdena är det av största vikt att vi samlas och ser över situationen.

”Lannabranden”, storbranden på torvmossen intill Bredaryd i maj 2017, gav myndigheter en hel del att ta lärdom av.

– Den lärde oss framförallt hur oerhört viktigt det är med samarbete över länsgränserna, säger Göran Melin, chef för Räddningstjänsten i Jönköping.

Värmen fortsätter. Nu samlar Länsstyrelsen en grupp med experter på området.
Foto: Martina Holmberg / TT

– Tack vare det kunde branden komma under kontroll ganska snabbt. Efteråt har också en överenskommelse om ömsesidiga förstärkningsresurser skrivits mellan län i sydsverige, däribland Jönköping.

Lugnt läge

Men vad gäller brandfara och grundvattennivå i Jönköping anser Roger Rodhin, VA-chef på kommunen att det fortfarande är lugnt.

– Vi ligger ganska nära det normala eftersom vi fick en så pass bra påfyllning i vintras med först en regnig höst och sen snö.

Annons

Så något bevattningsförbud är inte nära förestående?

– Nej, Jönköping klarade sig utan det i fjol, trots vattenbristen. Jag ser inte att det ska bli aktuellt nu heller.