För den ouppmärksamme kan den ofta desperata jakten på bostad i städerna sluta med ekonomisk katastrof. Och inte sällan är det studenter som drabbas. I måndags såg det unga Jönköpingsparet Johanna och William annonsen om en 80 kvadratmeter stor trea på Kålgården, med ett bra läge med sjöutsikt, inglasad altan, attraktiva bilder och hyran 6 800 kronor.

Fakta: Bostadsbedrägerier

Enligt SVT Nyheter ökade antalet anmälda bostadsbedrägerier i landet under tio år fram til..

Fakta: Bostadsbedrägerier

Enligt SVT Nyheter ökade antalet anmälda bostadsbedrägerier i landet under tio år fram till 2014 med hela 127 procent. För ett par år sedan införde Blocket nya rutiner för bostadsuthyrning. Annonsören måste lova att inte ta ut förskottshyra eller deposition innan lägenheten är uppvisad och kontraktet påskrivet.

— Det lät lite för bra för att vara sant, men vi svarade på annonsen och sa att vi var intresserade. Personen hade inte uppgett något telefonnummer, men svarade i tisdags att han ville ha personuppgifter och jobbreferenser av oss, berättar Johanna, som inte vill figurera med sitt efternamn.

Paret bestämde sig för att skriva ett brev med sina uppgifter. Och redan efter 20 minuter fick de ett svar, som nu plötsligt var på engelska.

Nyckel med post

— Han förklarade att han var engelsman och att hans mamma var svensk. Han ville att vi skulle acceptera ett antal villkor på en hemsida där betalningen skulle ske via ett företag. Och han ville först ha 20 000 kronor för att vi skulle få nyckeln per brev inom fem dagar, säger Johanna.

Annons

Något nummer till företaget fanns inte, och efter ännu en skriftväxling insåg paret definitivt att man stött på en bedragare. De kollade upp mannens påstådda namn, som visade sig ha blivit kapat. Johanna och William betalade aldrig in några pengar, och nu är annonsen på Blocket borttagen.

— Vi blev upprörda, särskilt eftersom personen har stulit en annans identitet. Man vet ju att det finns många bedragare därute, särskilt på bostadsmarknaden. Jag tror att det är viktigt att vara källkritisk och inte rädd för att gräva lite djupare om man inte ska få falska förhoppningar, säger Johanna.

Blev chockad

Paret har nu polisanmält händelsen. Det har även Ulrik Hackberg, mannen vars identitet blev stulen.

— Jag blev både chockad och förbannad. Man läser ju om sådant men tror inte att det ska drabba en själv.

Ulrik Hackberg har ingen aning om varför just hans identitet med namn, gatuadress och lägenhetsnummer blev kapat - och han hoppas få reda på det.

— Jag har kopplat in både bostadsrättsföreningen och fastighetsägaren som också är måna om att få det här löst. Polisen tror att det skulle kunna vara en liga som ligger bakom och som försöker i många städer. Om någon annonsör begär en deposition, då bör man dra öronen åt sig som köpare, säger Ulrik Hackberg.