Det är Regionens egna jurister som har granskat ärendet och kommit fram till att det inte är okey att landstinget via Smot arrangerar studentbaler. En skattefinansierad verksamhet ska inte konkurrera med det privata näringslivet, anser juristerna. Att arrangera baler faller utanför Smots kompetenser.

Studentbalerna på Spira

Per Brahe–gymnasiets baler är den tisdagen den 31 maj och onsdagen den 1 juni.

Erik Dahl..

Studentbalerna på Spira

Per Brahe–gymnasiets baler är den tisdagen den 31 maj och onsdagen den 1 juni.

Erik Dahlbergsgymnasiets balkvällar blir torsdagen den 2 juni och fredagen den 3 juni.

Sandagymnasiets bal blir tisdagen den 7 juni.

Beslutet betyder inte att det blir stopp för studentbaler på Spira i vår. Istället tar Företagscatering Event över balerna.

Annons

— Vi tar över och projektleder balerna och så hyr vi lokalerna av Smot. Det blir också vi som ansöker om tillstånd för kortegevägen hos polisen, säger Håkan Axelsson vars företag tar över driften av restaurang Spira från och med den 22 februari.

Håkan Axelsson tycker att det känns naturligt att ta över studentbalerna.

— Det är ju sådant vi gör, vi är vana vid att arrangera olika slags event. Spira har ju fantastiska lokaler och en jättefin uteservering, säger Håkan Axelsson.

Lokalen som FC Event hyr för studentmiddagen på Spira tar max 288 personer.

När JP intervjuade Martin Bäckström på Konkurrensverket förra hösten tyckte han att de privata företagarnas kritik mot Spira lät intressant.

Han tipsade då om att det är lätt att göra en anmälan via Konkurrensverkets hemsida. Det tar sedan cirka tre månader för Konkurrensverket att göra en förstudie innan man beslutar om verket ska gå vidare.

Anmälde du Smålands musik– och teater?

— Nej, det gjorde jag aldrig. Men det här beslutet känns ändå som en liten seger. Jag har inga problem med att konkurrera med andra krögare däremot med landstinget, säger Carl–Henrik Nilsson.