Vid 02-tiden natten mot fredagen fick räddningstjänsten i Jönköping larm om att det var fullt med vatten på E4 i höjd med Circle K-stationen vid Österängen.

Vattnet kom från en läcka på Birkagatan, som går parallellt med E4.

Det fanns stor risk för vattenplaning och därför gjordes bedömningen att stänga av motorvägen.

– Det var såpass mycket vatten att det påverkade trafiken vid påfarten till E4. Polisen hjälpte till med att leda om trafiken ett tag, säger räddningstjänstens inre befäl Gunnar Hansson.

Tekniska kontoret på kommunen kopplades in och vattnet kunde stängas av efter en stund.

Inga olyckor ska ha inträffat i samband med händelsen.

Oro för skolgången

Under fredagsmorgonen var Österängsskolan och ett par fastigheter på Birkagatan utan vatten.

– Vi har inte börjat gräva efter läckan ännu, men det kommer att inledas inom kort. Under tiden vattnet är avstängt finns en vattentank placerad vid Birkagatan 2B, meddelar Jönköpings kommuns kontaktcenter vid 07.30-tiden.

Vid 08.45-tiden var tidningen i kontakt med Helena Larsson, biträdande rektor på Österängsskolan. Då berättade hon att vattnet nyligen kommit tillbaka.

– Ja, det släpptes på för en kvart sedan. Vi sprang runt här vid sju i morse och oroade oss för skoldagen. Men tack och lov löste det sig snabbt, säger hon.

Däremot var fastigheterna på Birkagatan 2 och 4 fortfarande utan vatten. Bengt Eriksson, enhetschef på kommunens va-avdelning, trodde att problemet skulle vara åtgärdat under fredagseftermiddagen.

Annons

– Det kommer att dröja några timmar innan läckan är helt åtgärdad, säger han.

E4