LÄS MER: Vinterbad är inte bra för alla

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden har gjort tummen upp och nu går förslaget om en utredning vidare till politikerna i kommunfullmäktige.

— Vi bor i en stad med tre sjöar mitt i centrum. Ett kallbadhus skulle öka attraktiviteten, säger Mona Forsberg som är en ivrig förespråkare för kalla bad.

— Jag försöker hinna med att bada en gång i veckan året om. Det ger en slags rensning, man sover otroligt gott och läkare säger att kalla bad ger positiva effekter. Såvida man inte har hjärtfel, säger Mona Forsberg.

För sex år sedan bildade några privatpersoner en förening för att försöka få till ett kallbadhus vid Hamnpiren. Yellons arkitektkontor ritade då en lång byggnad i glas på 1 100 kvadratmeter med restaurang och fik. Men det blev aldrig mer än så.

Är det en stor kostnad med ett kallbadhus?

Annons

— Det återstår att se. Vi har varit i Ulricehamns kommun och tittat på deras kallbadhus och där går det runt, säger Mona Forsberg.

Kallbadhuset i Ulricehamn blev klart år 2010 och drivs av en ideell förening. Privatpersoner och företag bidrog med pengar och totalt kostade kallbadhuset 13 miljoner kronor. En bank bidrog med sex miljoner kronor från sin utvecklingsfond och det blev en grundplåt till kallbadhuset. Sedan erbjöds allmänheten och företag att investera i bojar med olika belopp och att köpa in sig i bräder och pålar. Deras namn finns idag inristade i bräderna.

— Alla politikerna tycker att det i grunden är en bra idé med ett kallbadhus. Men det ska överleva stormar och isbildningar, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Samtidigt som politikerna vill utreda ett kallbadhus vill de titta på vad som kan förbättras längs med hela Vätterstranden.

— Jönköpings båthamn är för bedrövlig den måste vi göra något åt. Och vi ska titta på vad vi kan göra med belysning längs Vätterstranden och få till bättre bänkar, säger kommunalråd Carin Berggren (M).

Det har talats om att Rosa villan på Vätterstranden ska bli en bostad för flyktingar. Är det fortfarande aktuellt?

— Nej, den frågan får tekniska kontoret ta i på nytt. Ungdomens Nykterhetsförbund tillsammans med fritidsförvaltning är kanske ett alternativ, säger Carin Berggren.

LÄS MER: Sista striden om Rosa villan