Det var under de sista dagarna i november 2012 som flytten gick från Talludden till Furugården. Här fanns sedan tidigare den dagliga verksamheten och växelvård (avdelning Asken).

Talluddens största fördel var den vackra utemiljön vid Lagans strand. Det menar områdeschef Yvonne Frank Ljungberg. Men nackdelarna var fler.

–På Talludden var det bara en enda lång korridor och ett kök i mitten som alla gick igenom hela tiden, säger hon.

Flytten till Furugården har inneburit större lokaler, dagrummen är till exempel dubbelt så stora. I de boendes egna rum finns nu varsin köksvrå med kylskåp. Flytten har också inneburit en närhet till andra delar av äldreomsorgen och till centrum med affärer och kaféer.

Lugn miljö

Nu är det torsdag morgon, klockan närmar sig halv elva. På avdelning Eken bakas det muffins och flera är sysselsatta med att måla trähjärtan. Snart ska de bli musikstund, berättar Helena Wiell.

Inne på avdelning Boken finns Jeanne Larsson, Annelie Rönnerfors och AnnHelen Toftgård på plats. Kring benen stryker hunden Zally som ibland är på boendet när matte är på jobbet.

Det är musik på i bakgrunden, lugna stråkar, och efter några minuter puttrar kaffekokaren igång. Alla samlade i dagrummet. På bordet står en stor korg med nyskördade äpplen och två damer har börjat skala tillsammans med Jeanne och AnnHelen.

–Det finns alltid plats runt bordet, hur trångt det än är, säger AnnHelen.

En av herrarna sitter alldeles bredvid och hon har sin hand i hans. Han ler.

Yvonne förklarar att det salutogena synsättet är oerhört viktigt inom demensvård. Det handlar om att ta vara på det friska.

Skala äpplen är en sak som många har minnen om och känslan blir att ”det här kan man”.

–Många av de boende kan göra i stort sett allt, men i vilken ordning kan bli svårt, förklarar Annelie.

–Vi försöker vara den förlängda armen.

Det är med andra ord viktigt att inte ta över, även om det ofta är den smidigare vägen.

Om måltiden

En annan sak som personalen lägger stor vikt vid är bemötande.

–Egentligen är det sunt förnuft, men med den här diagnosen är man ännu känsligare vid bemötande, menar AnnHelen.

Vidare har måltiden en viktig plats i verksamheten.

–Det är en dröm för framtiden att få laga vår egen mat igen, säger AnnHelen.

Den stora utmaningen i framtiden tror både chef och personal är att hitta människor som vill arbeta med demensvård.

–Vi älskar vårt jobb, men det tar mycket på krafterna, säger AnnHelen.

–Ändå längtar man hit, säger Jeanne.

–Vi har verkligen världens bästa jobb.