Det handlar om SPF:s förbundsmästerskap för 2016 som GBOK fått äran att arrangera i år. De flesta tävlande kommer från Småland men eftersom det är riksmästerskap så fanns det även med tävlande från Värmland. Vid starten var det duggregn och dimma men Sven-Olof Fransson, 77 år och från Värnamo, var förtröstansfull.

— Nu är det ju hyfsat. Jag är ute och springer så gott som varje helg, säger han.

Han är aktiv i SPF Forsheda och i OK Stigen, förutom orienteringen så såg han fram mot att träffa gamla kompisar. En av de äldsta startande var Barbro Rydén, 85 år och från Tranås. Hon tog sig runt med hjälp av gåstavar.

Annons

Tävlingsledaren Sten Åström ser stora hälsofördelar med att orientera på äldre dagar.

— Det är ett sätt att hålla sig frisk. Det är en och annan som har problem med höfter och knäleder men om man tittar på orienterare överlag så är det ett friskt släkte. Man blir förvånad ibland att de klarar av det, säger han.

Förutom motionen och att komma ut i friska luften så innehåller orientering också flera moment där det gäller att vara mentalt fokuserad och tänka till, hjärnan får arbeta.

Tävlingen genomfördes under två dagar, i torsdags var det precisionsorientering på Visingsö. Omkring 20 funktionärer från GBOK hjälpte till.

— SPF-arrangemang har vi inte haft förut, det är första gången. Vi är ju ingen storklubb men vi har fått rykte om oss att ha bra arrangemang, säger Sten Åström.

SPF