Redan för fem år sedan började Andreas och Kristina Tufvesson leta efter en tomt att bygga hus på. För ett år sedan hittade de drömläget på Odensjö Park. För strax över fem miljoner kronor byggde de en tvåplansvilla på 235 kvadratmeter.

– Dels ville vi bo större. Vi letade lite efter hus i stan men här kunde man bygga stort och bygga som man ville, säger Kristina Tufvesson.

Utöver bostadsrätterna i området så är flera av villorna egendesignade. Ett av kraven är dock att villorna måste gå i färgerna svart, röd eller ockra. Något som Kristina Tufvesson tycker bidrar till områdets harmoniska känsla.

Magnus Antevik flyttade in i en av bostadsrätterna tillsammans med sin familj för ett år sedan. Bostadsrätten är 120 kvadratmeter och gick på strax under två miljoner.

– Jag kommer från Barnarp så det var mycket därför. Sen var det kul att vi kände mycket folk här med, säger Magnus Antevik.

Barnfamiljer känner sig trygga

Bostadsområdet Odensjö Park är byggt som en ring med en lekpark i mitten. Detta har gjort att flera barnfamiljer känner sig trygga med att låta sina barn leka fritt på området.

Odensjö Park

Antal bostäder: Totalt 60 fristående villor.

Kvar att bygga: På fem tomter ska byggnation snart..

Odensjö Park

Antal bostäder: Totalt 60 fristående villor.

Kvar att bygga: På fem tomter ska byggnation snart påbörjas och sedan är området klart.

Byggtid: Påbörjades 2010/2011.

Priser: Markägaren Odensjö Utveckling AB har sålt tomterna för 900 000 kronor till 1,5 miljon. Alla tomterna är sålda.

Framtid: Markägaren kommer att bygga 15 till 30 kedjehus med byggstart 2018/19 lite längre upp på andra sidan Rogbergavägen.

Befolkningsprognos: När allt är klart ska det enligt stadskontoret bo 250 personer här, förra året bodde det 171 personer här.

Service: Allt som finns i Barnarp som förskolor, skola, fotbollsplan, pizzeria. Det finns planer på en mindre livsmedelsbutik i Barnarp men var den ska ligga är inte bestämt. Barnarpasjön ska renas och kommunen ska göra en cykelväg mellan Barnarp och Råslätt. Det finns pengar avsatta för projektering i budgeten 2017/18 men det är osäkert om det blir av då.

Fördelar: Nära till natur och Jönköpings centrum. Det skulle också ha funnits en golfbana här med 36 hål. Men enligt markägaren blir det inte av i nuläget. En ny golfbana i Barnarp blir bara av om A6 golfbana läggs ner för att ge plats åt ett nytt bostadsområde. Det finns inga politiska beslut om det.

– Det känns väldigt skyddat. De som är på området har anledning att vara här, det är inte så mycket genomfart för annan trafik, säger Andreas Tufvesson.

Några hus bort bor familjen Gibson som också valde att bygga hus här för ett år sedan. För drygt 2,8 miljoner kronor har de nu skapat sig ett hem på 150 kvadratmeter.

Annons

Vad är det bästa med att bo på Odensjö Park?

– Att det finns många barn och att de kan gå ut och leka. Och att det är utanför Jönköping men ändå så nära till Jönköping, säger Henry Gibson.

Södra delen av bostadsområdet sluttar mot Barnarpasjön och i den omkringliggande miljön finns jordbrukslandskap. Till stan tar det ungefär tio minuter med bil men det finns även bussförbindelser.

– Det är så nära naturen så det känns nästan som landet och samtidigt är det jättenära stan. I grund och botten har vi alltid velat bo i en villastad, säger Andreas Tufvesson.

LÄS MER: Planerna på strand skjuts upp

Planerade golfbana

Ytterligare en detalj som lockade familjen Tufvesson till Odensjö Park var planerna på att bygga en golfbana som skulle sträcka sig utmed bostadsområdet bland annat.

– Det var inte den primära anledningen att vi flyttade hit men självklart, jag spelar golf och det hade inte varit fel, Andreas Tufvesson.

Markägare betalar vite

Markägaren Ingemar Wareborn, som utlovade golfbanan, har nu ett vite från tekniska nämnden på en miljon för att han inte bygger golfbanan. Det var förutsättningen för att han skulle få bygga på marken. I dagsläget är det billigare för honom att betala vitet än att bygga en ny golfbana.

– När detaljplanen för bostadsområdet togs fram var det tänkt att det skulle finnas en golfbana också. Men det kunde inte genomföras och det fanns ingen marknad för att bygga. Så det har blivit så att det inte finns någon som vill eller kan genomföra det i dagsläget, säger markägaren Ingemar Wareborn.

Ola Helt, ledamot i tekniska nämnden, menar att den här sortens situationer, där markägaren inte håller avtalet för att bygga på marken, inträffar från och till.

– I grunden ska ett avtal följas och när det är vite inblandat innebär det att något ska göras baserat på andra delar i avtalet. Hela avtalet hänger ihop och vite markerar att något är extra viktigt egentligen, säger Ola Helt.

Den här artikeln är en del av JP:s sommarserie Här kan man bo, där vi besöker nya bostadsområden i Jönköping.

LÄS MER: De valde Kungsängen

LÄS MER: Stephanie älskar Strandängen