Det hela började egentligen redan för åtta år sedan när Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg skrev sin första låt tillsammans hemma i Nybro. Sedan kom Rasmus flytt till Storbritannien och hans missbruk i vägen. Väl hemma igen och ren från drogerna mötte Rasmus upp Patrik igen och det resulterade i hyllade bandet Avantgardet.

— Patrik var på en bra plats i livet och hans barn hade blivit större - och jag var nykter. Vi har gjort två skivor på mindre än ett år utan att tycka att det var jobbigt. Kreativiteten jag hade burit inom mig hela tiden hade varit kvävd, men sedan kom allt ut.

Där första skivan "För många dyra skor och döda ögon" handlade det mer om flykten från Nybro och livet i London med drogproblemen. Uppföljaren "På östkusten intet nytt" är det fortsättningen på historien.

— Det är som två konceptuella skivor som hänger ihop. Som en film eller en bok. Den första låten tar vid där den sista på förra skivan slutar. Den jobbigaste punkten som missbrukare är inte punkten där man bestämmer sig för att bli ren, tvärtom fick jag bittert erfara att det bara var början på helvetet. När jag kom hem såg jag hur välfärden var nedmonterad, det Sverige jag hade skrutit om i England var bara lögner. Det såg mer ut som Thatchers England än Palmes folkhem.

Den sociala rättvisan skiner igenom ert material, är det viktigt för dig?

— Det är fint att du säger så. Det är det enda som är viktigt. Man bär med sig allting. Jag kommer från medelklassen med rötterna i arbetarklassen och där får man lära sig om rättvisa. Jag har gjort väldiga klassresor uppåt och neråt. Jag har varit missbrukare och i det närmaste hemlös. Men när jag var nere på botten var det intressanta att jag aldrig skämdes utan såg det som en del av livet. Jag har aldrig tittat ner på någon med de problemen utan mer ömmat. Många problem skulle lösas om vi istället för att se upp eller ner på någon bara såg varandra. På det sättet kommer mycket på köpet.

Det kan tyckas som att Avantgardet har en rejäl uppbackning. Förutom en PR-byrå och ett distributionsbolag har de även namn som Henrik Schyffert på sin sida. Men de har samtidigt inget skivbolag och beskriver musiken som en förlustaffär med många timmars hårt arbete. Avantgardet är helt enkelt 100 procent indie, som Rasmus själv beskriver det.

— Ingen bestämmer över oss, det är vi som bestämmer hur det ska låta. Vi har på det sättet kompromisslösheten och friheten. De som hjälper oss är bara härliga och snälla människor med stora hjärtan. Det är unikt och en fantastisk ynnest att få en sådan uppbackning.

Med på turnén har de - förutom Nybrokillarna Johan Offerlind och Mattias Täck - musiker som Matti Ollikainen (Franska Trion), Daniel Gilbert (Augustifamiljen) och Björn Almgren (Augustifamiljen). Producenter för deras skivor har varit Björn Olsson och Jocke Åhlund.

— Det är våra idoler som vi jobbar med. Alla som är med tycker att det är det roligaste de har gjort. Det vi gör är så långt från inrepade konserter man kan komma. Det är mer som en replokal även om det är 500 personer i publiken. Den spontaniteten och glädjen märks av publiken och smittar av sig.

Avantgardet kommer till Hush Hush Club 21 april. Förutom Nybrobandet kommer även Peter Morén att spela.

Pop