Patrik Olderius, chef för Destination Jönköping, var särskilt inbjuden till tekniska utskottets sammanträde i onsdags när politikerna diskuterade sjöarnas utveckling. Den mentala bilden av våra sjöar och Jönköpings läge måste förändras, anser han.

— Vi måste skapa ett förhållande till vattnet. Under förra helgen hade vi seglingstävling på Munksjön, precis framför alla krogar. Nästa år jobbar Jönköpings segelsällskap med att få hit allsvenskan i Matchracing, säger Patrik Olderius.

LÄS MER: Podcasts ska lyfta turismen i Jönköping

Handlar event på vatten bara om sport?

— Nej, det kan vara konst på vatten- och ljus på vatten. Det kan vara att sänka ner ett båtvrak och låta folk dyka ner och utforska det. Eller så kan det vara att bygga ut Piren mot baksidan med bryggor så att man kan sitta där och sola. Ett kallbadhus är redan under politisk behandling, säger Patrik Olderius.

LÄS MER: Vättern kan få ett kallbadhus

Det som gynnar turister i Jönköping, säger Patrik Olderius, gynnar också kommunens invånare.

Annons

— Vi måste inleda ett kärleksförhållande till vattnet. När det gäller Vätterstranden har vi sneglat mot polska Sopot på andra sidan Östersjön där det finns solstolar, mängder med aktiviteter och en kontinental stämning.

Människor klagar över vattenskotrarna. Tror du att olika events på vattnet kan skapa en konflikt med dem som bor runt sjöarna?

— Jag tycker att alla aktiviteter runt sjön är bra. Sedan får man förhålla sig till ett visst regelverk och i förekommande fall införa hastighetsbegränsningar, säger Patrik Olderius.

LÄS MER: Stort slukhål stänger Visingsös hamn

Jönköpings Segelsällskap vill rusta upp hamnar och bryggor i Vättern, satsa på fler segeltävlingar och bygga en ny sanitetsanläggning i Jönköpings hamn.

Enligt Carin Berggren (M) talas det ännu inte om några pengar. Beslutet som togs på tekniska utskottet är att en grupp med två ledamöter från tekniska nämnden, stadsbyggnadsnämnden, hälsonämnden och fritids- och kulturnämnden ska jobba vidare med förslagen.

— Vi har behandlat vårt vatten styvmoderligt och nu får vi jobba vidare med detta. Det är många olika delar det handlar om. Allt ifrån utredningen kring hur Munksjön kan renas och kanske bli badbar till båtlivet och hamnarna, upplevelser vid och på vattnet och Högskolan som vill dra igång en roddverksamhet på Munksjön, säger Carin Berggren som tillägger att alla partier ska vara med i arbetet kring sjöarna.

LÄS MER: Båt mot båt i Munksjön