En dag i januari såg några skolbarn på Isabergsskolan hur en kvinna gick genom isen. Barnen ropade efter hjälp och medan en kollega ringde 112 sprang Viktoria Rydin ner till sjön, kastade i livbojen och kunde på så sätt dra upp kvinnan. Lärarnas och elevernas insatser hyllades några veckor senare av räddningstjänsten och SOS Alarm.

"Viktorias livboj"

Fem tips på hur man räddar någon med hjälp av en livboj

1. Ta ut linpaketet som innehåller repet från livbojen.

2. Lägg ned linpaketet på marken och s..

Fem tips på hur man räddar någon med hjälp av en livboj

1. Ta ut linpaketet som innehåller repet från livbojen.

2. Lägg ned linpaketet på marken och sätt ned foten på den tunna delen, så att den inte åker med ned i vattnet.

3. Se till att du inte trasslar in dig i repet, då kan du råka hamna i vattnet själv eller så hamnar inte livbojen där du vill.

4. Kasta livbojen med ett tvåhandsgrepp i en ”slungande” rörelse. Tänk på att livbojen är tung och försök att inte sikta direkt på personen i vattnet, eftersom personen då kan få livbojen i huvudet.

5. Om det inte fungerar med livbojen utan du behöver livrädda i vattnet är det mycket viktigt att använda den förlängda armen. Förlängda armen är ett föremål mellan dig och den nödställde som förhindrar att du blir neddragen under ytan av personen du ska rädda. Förlängda armen kan vara en livboj, trädgren, jacka, badleksak eller något annat som finns i närheten. Om det behövs, försök påbörja hjärt-lungräddning med inblåsningar redan i vattnet då ökar chansen att överleva.

Källa: Trygg-Hansa

Nu har även Trygg-Hansa uppmärksammat hjälteinsatsen. Läraren Viktoria Rydin är nämligen en av åtta svenskar som får en livboj uppkallad efter sig. Sedan drygt en månad tillbaka hänger det nämligen en ny livboj vid Agnsjön, i närheten av Isabergsskolan, med texten "Viktorias livboj".

Annons

– Det är ju en bra grej. Sedan att det står mitt namn på hoppas jag inte ska spela någon roll. Jag hoppas att livbojar ska användas när de behövs, säger Viktoria Rydin, som tycker att det är bra att livbojarna uppmärksammas.

Ska lära barnen

Varje år räddas i snitt 14 personer i Sverige av livbojar från Trygg-Hansa, skriver försäkringsbolaget i ett pressmeddelande, och man hoppas nu att ännu fler ska agera vid drunkningstillbud. Totalt finns det ungefär 80 000 livbojar uppsatta på olika platser i Sverige.

– Jag är ju jätteglad att den finns här. Låt den hänga kvar och använd den på rätt sätt, säger Viktoria och berättar att man kommer att lära alla barnen på skolan hur man använder en livboj.

Tänker du mycket på isdramat från i vintras?

– Tankarna återkommer ju när det uppmärksammas så här, men jag är bara tacksam för att det gick så bra.