Vet du mer? Har du bilder?
Tipsa

Strax före klockan 06.00 på måndagsmorgonen var det inbrott i Folkets park i Lidköping. Tjuvarna sökte igenom flera lokaler och utrymmen och stal Kindbergs turnébuss som stod parkerad inne på området.

– Jag vet inte hur de tog sig in i bussen, men de tog sig ut från folkparken genom att forcera stängslet med bussen, säger Christian Fuxborg.

Gärningsmännen körde ut på E20 och fortsatte söderut. Lidköpingspolisen tog upp jakten på turnébussen och flera polisbilar tillkom efter hand.

– Det tog tid innan vi fick ihop radiobilarna och det blev ett antal bilar som hjälptes åt i efterföljandet, säger Christian Fuxborg.

– Man försökte få stopp på bussen på de vanliga sätten genom att tuta och att använda blåljus, men de visade inga tecken på att vara samarbetsvilliga. En liten radiobil kan inte sätta stopp för en stor buss, så vi fick höja upp våldstrappan med spikmattor.

Annons

Gärningsmännen kastade ut möbler, en back öl, verktyg och en del av inredningen från bussen mot de efterföljande polisbilarna.

– Det var definitivt fara för våra radiobilar och för andra bilister, men ingen ska ha kommit till skada, säger Christian Fuxborg.

Vägen röjdes senare av Trafikverket.

Polisen följde efter turnébussen i cirka en timme och bitvis gick det i rätt hög hastighet. Bussen krockade med en bil vid ett tillfälle, men det är osäkert om någon kom till skada, enligt Skövdepolisen.

– Man har använt spikmatta vid två tillfällen. Första gången tog den ena framdäcket, nästa gång det andra. Men det fortsatte köra på fälgarna, säger Elisabeth Magnusson, på Skövdepolisen.

Bussfärden slutade i diket vid Ljungslätt mellan Vedum och Jonslund. Två personer greps misstänkta för busstölden och grov vårdslöshet i trafik, inledningsvis.

– Vi har inget resultat än om de var påverkade eller inte så vi får se om det blir något mer på dem, säger Christian Fuxborg.

Det fanns musikinstrument på bussen, men Christian Fuxborg har inga uppgifter om några värden. Han kan inte dra sig till minnes att han har varit med om något liknande ärende.

– Det är en klart udda händelse får man säga. Det är ju en stor buss med stora emblem på sidorna och den syns rätt väl på långa avstånd. Men man förvånas inte längre, säger Christian Fuxborg.