– Jag sa att jag alltid drömt om att göra en barnbok, speciellt sedan jag själv fick barn. Det visade sig att Matilda hade samma dröm och på den vägen är det, säger Emelie Westergren.

I december lanserade de boken "Allt för min vän Tyra". Emelie har skrivit och Matilda illustrerat. Det viktigaste från början var att skapa en barnbok med inspirerande illustrationer och framförallt ett viktigt budskap.

Emelie Westergren vill minska utanförskap i skolklasserna med den nya barnboken.
Foto: Mathilda Lavergren

Boken handlar om Vera som har fått en ny klasskamrat som heter Tyra. Tyra växte upp i en tropisk djungel, inte alls vad Vera var van vid. Efter att Vera frågar Tyra om hon vill måla blir de båda oskiljaktiga vänner. Men plötsligt vänds Tyra och hennes familjs liv upp och ner.

– Oavsett om barnen har med sig olika erfarenheter så kan de dra nytta och lära sig mycket av det. Det måste inte vara något främmande ifall en person är olikt dig, det kan ge något mer, säger Emelie.

Vad vill ni att barnen ska ta med sig när de läser boken?

– Vi vill berätta för våra barn om fördelarna med att få nya människor till klassen. Framförallt att vara öppen för olika sorters människor, och vara snäll mot alla. Vårt mål är ju verkligen att minska utanförskap, säger Emelie.

I boken finns djur som alla har olika personligheter. Djuren är skapade för att barnen ska kunna känna igen sig i någon av personligheterna. På den sista sidan är ett tre i rad-spel utformat för barn att spela på en resa eller med en nyfunnen vän.

Annons

– Vi har fått så fina kommentarer och sålt långt över förväntan. Vi hoppas att kunna sälja in boken till barnbutiker och även till förskolor då vi tror att det finns ett behov nu när det har kommit så många nya till Sverige, säger Emelie Westergren.

Matilda Sahlin har illustrerat boken där djur med olika personligheter tar plats.
Foto: Mathilda Lavergren