Det var för tre år sedan som Kraftö vind AB lämnade in en ansökan till länsstyrelsen om att uppföra vindkraftverk i Gunnilstorp och Tranhult i kommunerna Gnosjö och Gislaved. Till en början berördes även Vaggeryds kommun.

Redan då möttes det av motstånd och massiva protester från boenden i trakten. Kritiken som bland annat handlat om en förstörd landskapsbild och en kraftig försämring av tillgängligheten för turism och rekreation resulterade i en hemsida och namninsamlingar.

Även Länsstyrelsen i Jönköpings län, försvaret samt de berörda kommunerna, har varit negativa till uppförandet av vindkraftverk. Därför har vindkraftsbolaget reviderat sin ansökan vid ett flertal tillfällen.

34 vindkraftverk ändrades till 23 för att vid ett senare tillfälle bli 18 och slutligen noll. Bolaget har nämligen återkallat sin ansökan.

För dem som kämpat mot vindkraftsetableringen är lyckan i dag enorm.

— Att efter så lång tid få bekräftat att vår kamp inte har varit meningslös är underbart, säger Thomas Konow som för nio år sedan flyttade till Svenshult med familjen från Falköping för att leva närmare naturen.

— Vårt paradis är räddat.

— Vi hade ju givetvis hela tiden tanken att myndigheter och beslutsfattare skulle förstå hur orimligt det var att industrialisera en oerhört vacker skogsbyggd, en plats där det fanns häckande Kungsörn och anda känsliga fåglar, en plats som folk kom till för att njuta av tystnaden och skogens naturliga ljud.