Under åtta veckor har 12 företag med mestadels unga entreprenörer deltagit i accelerationsprogrammet ”Spark Accelerator” på Science Park, som ses som ett första steg innan det är dags att ta plats i inkubatorn.

Men i helgen och i samband med avslutningen avgjordes en pitchtävling (Demo Day) där entreprenörerna fick presentera sina affärsidéer inför publik med bland annat investerare och en jury.

Giftfritt hem

Annons

Och vann gjorde således företaget Kemikalieklok med paret Therese och Richard Birath i spetsen. Affärsidén är i korthet att jobba för att barn inte ska komma i kontakt med giftiga kemikalier och slå ett slag för det giftfria hemmet. I accelerationsprogrammet har paret jobbat med en digital plattform vars mål är att göra förskolor giftfria. Företaget belönades med 50 000 kronor.

— Vi är väldigt glada och vi fortsätter på den inslagna linjen och vi jobbar nu med fyra kommuner, där Jönköping är en, med vår affärsidé. Den digitala plattformen gör att vi inte blir geografiskt begränsade, säger Therese Birath.

Rädda maten

Även Anna-Lotta Svensson som uppmärksammades i tidningen för några veckor sedan är nöjd. Hon har som mål att motverka matsvinnet i Jönköping genom att erbjuda kunder, framförallt äldre och studenter, att köpa överblivna matportioner till rabatterat pris.

— Jag börjar på allvar den här veckan och ett tiotal restauranger och kaféer är med från start och via min hemsida går det att beställa maten. Det här priset sporrar till att jobba vidare för att motverka matsvinnet, säger en nöjd Anna-Lotta Svensson.