— Det känns jättepirrigt, säger Marie Pantzar, enhetschef inom äldreomsorgen och talesperson för upproret som Jönköpings-Posten tidigare har skrivit om.

Hon drog igång aktionen tillsammans med två kollegor för några veckor sedan och hon berättar att responsen har varit stor.

— Jättestor faktiskt, säger Marie Pantzar.

Annons

Tidigare i veckan hade bortåt hundra anmält sin ankomst via Facebook och om de bara tar med sig en person var är man snart uppe i 200.

— Det blir större och större hela tiden.

Alla deltagare har fått order att ta med sig varsin visselpipa som ska signalera den tysthetskultur som råder och har rått i vården. Syftet med protestaktionen är just också att lyfta den tysthetskultur som finns i vården.

— Vi måste våga prata om hur det är så att politikerna förstår.

När Jönköpings-Posten pratade med Marie Pantzar tidigare i veckan var det fortfarande inte helt klart med talare annat än att det blir en sjuksköterska och en undersköterska. Dessutom kommer både Vårdförbundet och Kommunal att närvara.

Manifestationen i Rådhusparken är långtifrån den enda på söndag utan klockan 14.00 sker samma sak i bortåt 25 andra städer från Luleå i norr till Trelleborg i söder under parollen Slut på rean – En annan vård är möjlig.

Det hela började med att tre sjuksköterskor från Skåne respektive Stockholm i våras i sociala forum protesterade mot den försämrade vården. Initiativet har nu växt till en landsomfattande manifestation.