Vittnet var den första polisen på platsen och säger att ambulansförarna som stod utanför parets bostad såg chockade ut. Hon filmade när hon gick in i huset och säger att det såg overkligt ut. Polisen reagerade på att det bara var köket som var stökigt och att resten av huset såg orört ut.

En person som var bekant med det mördade paret var först på plats vid deras bostad och hittade dem i köket. ”Det såg ut som ett rånmord”, säger vittnet. Det blev känslosamt i rättssalen när hen berättade om sina upplevelser från huset, rapporterar SVT Nyheter Öst.

Den misstänkte satt under tiden ömsom och blundade med en hand framför munnen, ömsom tittade han på vittnet. Vittnet var i kontakt med polisen vid händelsen och hörde sirenerna från ambulansen som anlände till parets bostad. Hen pratade med räddningspersonalen och senare med polisen när de kommit fram till mordplatsen. På fråga från målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz svarade vittnet att hen trodde att det handlade om ett rånmord när hen såg hur det såg ut i huset.

Annons

Mullsjöbon har sagt att han har haft fantasier om att döda. Han har dock förnekat att han har begått dubbelmordet i Mantorp. Kammaråklagaren Helene Gestrin sa inför tisdagens rättegångsdag att hon var fortsatt skeptisk till Mullsjöbons berättelse.

Ambulansförare: Det var en brottsplats

En av ambulansförarna som kom till mordplatsen berättade under rättegången att larmet om händelsen innehöll ”oklara utlarmningsuppgifter” och att de fått veta att personerna som hittats i huset förmodligen var döda. Vittnets kollega var först inne i köket och berättade för honom att det inte var något för dem, utan att det rörde sig om en brottsplats. Även vittnet var inne i köket och såg att paret var tejpade. Han kontrollerade kropparna, bland annat genom att böja på knäleden. Ambulansförarna konstaterade att de inte kunde göra något, utan tog istället hand om de andra personerna som hade kommit till mordplatsen.

”Var vid liv när de tejpades”

En rättsläkare var nästa vittne. Han svarade bland annat på frågor om parets skador och tejpningen av dem. Han säger att både mannen och kvinnan var vid liv när de tejpades. Han bekräftar även det som åklagaren tidigare påpekat, att både tejpningen och skärskadan på halsen var dödande för såväl kvinnan som mannen. Han uppfattar att tejpen satt mycket tätt och att båda borde ha dött några minuter efter tejpningen. Han menar att paret troligtvis dog runt samma tid. Rättsläkaren sa att det är mycket möjligt att samma kniv har använts för att åstadkomma halsskadorna på mannen och kvinnan.

”Krävs beslutsamhet”

Rättsläkaren fick frågan vad paret måste ha upplevt när de utsattes för dådet och sa att de troligtvis har upplevt en ångest. Han höll med målsägandebiträdet om att det krävs en beslutsamhet för att orsaka halsskadorna som paret hade. Stämningen i salen var påtaglig och det var mycket känslor medan rättsläkaren berättar om parets skador, enligt SVT Nyheter Öst.

JP kommer att vara på plats i Linköping och rapportera direkt från rättssalen under onsdagen.