En 52-årig man från Jönköping dömdes till livstids fängelse för mord på ett par i Norrahammar och ett par i Hökensås. En oerhörd tragik för anhöriga som nu har drabbats av ytterligare ett brott. Sonen som har fått ta över sina föräldrars whiskysamling fick ett samtal på onsdagsmorgonen.

— Jag fick höra att det hade varit inbrott i mitt förråd. Jag antog redan då att mycket av whiskyn var borta. Det känns för jävligt, säger han.

Samlingen var på ett hundratals whiskyflaskor av det finare slaget med ett snittvärde på 1 000 kronor. Nu var det bara tre stycken kvar.

— Det är klart att pengamässigt var de mycket värda. Men jag hade ändå inte tänkt sälja dem, affektionsvärdet för mig var väldigt högt. Jag är själv intresserad av whisky och såg väldigt mycket upp till min pappa och hans samling, berättar sonen.

På onsdagen grep polisen en man som satt och drack ur en whiskyflaska i staden. I förhör hade mannen berättat att han köpt den av en man på Juneporten. Flaskan kändes igen på den rökskadade etiketten.

Annons

— Den här samlingen har ett högt värde för mig och det känns sorgligt att de hamnar där. Pappa hade samlat på flaskorna ända sedan 80-talet och köpt på sig när han varit på resor. Det känns som att någon skändat, säger han.

Tjuvarna hade brutit sig in genom källaringången och sökt igenom källarplanet. De tog sig ytterligare en trappa ner och gick förbi flera portar som det stod "lägenhetsförråd" på. De bröt sig in genom den omärkta förrådsdörren.

— Jag kan inte spekulera i vem som kan ligga bakom. Men nu vill jag att det här kommer ut så att vi kanske kan få fast dem, säger han.

Han berättar att han kommer ge hittelön till den som ger tips som kan leda till att tjuven åker fast.

— Jag tänker inte gå ut med exakt hur mycket. Men med tanke på att den här samlingen är av ett högt värde tror jag folk förstår att det inte är några växelpengar, säger han.

Polisen har också fått tips om att en person på ett vårdboende i kommunen har skrutit om att den fått tag på finwhisky.

— Polisen säger att de inte har resurser att kolla upp det. Det gör mig lite uppgiven, säger sonen.