Emelie Wikström hade sitt genombrott redan 2012 när hon slutade fyra under en världscup–tävling i Österrike. Hon följde sedan upp det med en sjätteplats på OS i Sotji två år senare.

Men därefter har Jönköpingsbon haft en krokig väg för att utmana världseliten.

Fram till nu.

Bäst hittills

När världscupen avslutades i Aspen under helgen stod det klart att Emelie Wikström nådde sin bästa placering någonsin i den totala sammanställningen.

– Det känns jätteskönt att äntligen få börja visa att jag kan köra riktigt fort. Det har varit väldigt frustrerande att stå i tv–intervju efter tv–intervju och säga att jag har bra åkning på träning men inte fått till det på tävling. Därför känns det skönt att visa både för mig själv och alla andra vad jag faktiskt kan, säger hon.

"Inte varit enkel"

I de avslutande tävlingarna i Aspen knep Wikström en sjundeplats i slalom. Sävsjötjejen var även med och körde hem guldet i parallellslalom – som ska vara Sveriges paradgren i OS nästa år.

– Jag hade ju mitt lilla genombrott 2012 med min fjärdeplats i Världscupen. Sedan dess har vägen inte varit enkel, på flera olika plan. Därför är det otroligt skönt att äntligen få ta kliv och vara på den nivån där jag faktiskt tycker att jag hör hemma, säger hon.

Har det funnits gånger då du har tvivlat?

– Det är klart att det har varit frustrerande att inte få ut det man har gjort bra på träning även på race. Det är ändå tävlingarna man älskar och längtar efter. Man lägger ner så otroligt mycket tid på det här och då vill man gärna få utdelning för det man gör också, säger hon och fortsätter:

Annons

– Därför känns det jättekul att jag kom fyra i Squaw Valley senast och så sjua i Aspen nu i helgen. Att vara rankad nia efter säsongen i världscupen är otroligt kul.

Harmoni i livet

Efter tidigare säsonger har Wikström som bäst varit rankad på 19:e plats i slalomcupen.

Framför allt är det under andra delen av den här vintern som Wikström har fått allting att stämma. Efter jul har hon bland annat vunnit SM–guld, varit topp tio på VM och nått flera framskjutna placeringar i världscupen.

Vad är hemligheten till det lyftet?

För mig handlar det mycket om att må bra utanför skidåkningen också, att vara i harmoni i livet. Det har blivit bättre och bättre under säsongens gång. Jag tror att det är viktigare hur jag mår som vanliga Emelie och inte hur jag mår som skidåkaren Emelie.

För 24–åriga Wikström kommer lyftet på världsrankingen väldigt lägligt inför OS nästa år.

Planerar redan OS

Sävsjötjejen har redan börjat planera för mästerskapet i Pyeongchang.

För några veckor sedan var hon plats i Sydkorea för att bekanta sig med miljön.

– Vi var där och kollade in backarna, så förberedelserna är i full gång. Sen hade vi tyvärr lite otur med vädret bara men vi fick se backarna och de såg väldigt bra ut. Jag tror dem kan passa mig ganska bra. Det var skönt att vara på plats och få sig en uppfattning om vad som väntar.

Det är inget snack om att du ska vara med där va?

– Det beror helt på hur det går nästa år. Men fortsätter jag såhär så har jag svårt att se hur jag inte skulle kunna ta en plats.

Även om världscupen är över för den här gången så återstår fortfarande ett par tävlingar för Wikström.

Bland annat SM i storslalom nästa helg.

Sen är det bara ladda om för OS–året 2018.