I dag ska Moderaternas regionfullmäktigegrupp ta beslut om vem de vill se som efterträdare till Håkan Jansson som ordförande i regionstyrelsen.

Valberedningen har föreslagit Malin Wengholm. Men det kan bli en strid om posten. I ett mejl som SR Jönköping tagit del av går nu Martin Hytting, ett toppnamn inom Moderaterna, ut med att han tänker föreslå Anders Wilander inför omröstningen i regionfullmäktigegruppen.

Flera andra tunga namn inom Moderaterna som JP varit i kontakt med, som vill vara anonyma, anser att Anders Wilander har större erfarenhet än Malin Wengholm. Han anses vidare ha en bättre förankring i Alliansen.

"Hon blir jättebra"

JP har försökt, men inte lyckats, att nå Anders Wilander för att fråga honom om han fortfarande står till förfogande för uppdraget.

Britt Johansson, ordförande i valberedningen, säger så här:

— Vad jag vet så står bara en kandidat till förfogande, det är Malin Wengholm. Jag känner inte till något annat namn, säger hon.

Niclas Palmgren, som var den tredje kandidaten som intervjuades av valberedningen, uppger att han är smickrad över att ha omnämnts för posten. Men han tänker inte utmana Malin Wengholm.

— Jag tror att det blir jättebra med Malin som ordförande i regionstyrelsen. Jag tror att hon har tillräckligt stort stöd i regionfullmäktigegruppen. Jag kommer själv att rösta på henne, säger han.

Fullmäktige beslutar

Blir Malin Wengholm vald till ny ordförande i regionstyrelsen ska Moderaterna hitta en efterträdare till henne. Hon är i dag regionråd tillika ordförande i nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet. Regionfullmäktigegruppen tar inga beslut om detta idag.

Det är slutligen regionfullmäktige som tar beslut om vem som får de båda tunga politiska posterna. Detta sker den 19 april.