Relaterat: Så byggdes den blå maskinen – 10 år sedan HV71 vann guldet mot LHC
Relaterat: Detaljerna bakom HV:s superkedja – då kunde trion splittras: ”Jag kommer inte klara det här”

Ja, vem trodde egentligen att den förre HV-stjärnan skulle blomma ut till en makalös poängspelare i NHL? Dessutom i en ny klubb som gjorde sin första NHL-säsong någonsin.

25-åringen producerade 93 poäng på 102 matcher för laget som tog sig hela vägen till final.

Natten till torsdagen svensk tid belönades forwarden på NHL Awards i Las Vegas. Inför stort jubel ropades William Karlsson upp som vinnare av Lady Byng Memorial Throphy, priset till den mest sportsliga och gentlemannamässiga spelaren i ligan. Det var andra gången i historien som trofén delades ut till en svensk.

Fakta: Profiler som vunnit Lady Byng Throphy

Mats Näslund, Brett Hull, Wayne Gretzky, Paul Kariya, Joe Sakic, Pavel Datsyuk, Anze Kopitar.

Fakta: Profiler som vunnit Lady Byng Throphy

Mats Näslund, Brett Hull, Wayne Gretzky, Paul Kariya, Joe Sakic, Pavel Datsyuk, Anze Kopitar.

På scenen var det en rörd Karlsson som mottog priset:

– Jag känner mig väldigt hedrad av att få det här priset. Jag vill tacka min familj, min mamma och pappa, ledarna i Vegas, mina lagkamrater och fansen. Ni är bäst i ligan, sa den före detta HV-spelaren inför stort jubel.

Han tog sig också tid att vara lite mer allvarsam och minnas skjutningen i Las Vegas den 1 oktober förra året. Dådet utfördes av en ensam gärningsman och 58 personer dog och över 500 skadades.

– När jag är här uppe på scenen vill jag stanna upp och hylla den räddningspersonal som var först på plats den där kvällen i oktober. Ni är de äkta MVP:s, sa William Karlsson med sin första NHL-buckla i handen.

Det var fler svenskar som fick pris under galan. Victor Hedman blev tredje svensk någonsin att vinna Norris Throphy, priset till NHL:s bäste back. Dessutom fick bröderna Sedin tillsammans ta emot King Clancy Memorial Trophy. Priset går till den, i det här fallet de, som visat bäst ledaregenskaper på och utanför isen och som gjort märkbara humanitära insatser i samhället.

Annons