Många undrade vad som egentligen hände när de hörde numret i deltävlingen.

"Statement" är ett elektroniskt kaos och arrangemanget har en tydlig råhet, mer besläktat med DDR än Charlotte Perrelli om jag skulle försöka mig på en beskrivning.

Men hon borde tilltala dem som tycker att tävlingen måste förnyas, något liknande har vi aldrig sett och hört förut.

På scenen upprepades också händelsen från Lilla torget i Växjö den 13 april 1985, då Danuta Danielsson slog en av de demonstrerande nazisterna i huvudet med sin handväska och blev världsberömd.

Men polskan gillade inte uppmärksamheten då och hade aldrig för avsikt att bli frihetshjälte. Hon uppskattade inte heller att Loreen iscensatte händelsen på festivalscenen.

Frågan är om Loreen tagit bort den delen i Linköping, men allt talar för att den fortfarande finns med.

Vi vet på lördag kväll.

Klart är i alla fall att Anton Hagman borde få det väldigt tufft att hindra sångerskan från att ta sig till Friends Arena. Men som vanligt är det ni som bestämmer.

Tävlingens verkliga tonårsfight sker i den första duellen, där FO&O möter Det Vet du - båda charmade den yngre publiken i sina deltävlingar. Hemma satt Marie Serneholt och tokröstade på den falsettsjungande pojkvännen Johan Gunterberg i den senare gruppen.

Men frågan är om det räcker den här gången?

Personligen anser jag att det är Andra chansens svåraste duell att tippa.

Men klart är att FO&O skippar dödshissen i slutet av numret.

Annons

Bra bör det också gå för Lisa Ajax, som var en av storfavoriterna i sin deltävling.

Där blev konkurrensen för tuff, men Axel Schylströms urvattnade "När ingen ser" borde inte hindra henne från att ta sig till Friends Arena.

Bidraget är faktiskt riktigt bra.

Boris René borde också ha hyfsade chanser att besegra rockarna i Dismissed, trots deras vilda hbtq-flirt. Ska gruppen gå vidare gissar jag att det hänger på de yngre röstarna vid sina mobiler, men rent låtmässigt är Boris starkare på scenen.

Mitt tips är att Loreen, Boris René, Lisa Ajax och FO&O som tar sig till finalen.

SVT har blivit häftigt kritiserade för programledarnas manus, egentligen är det väl bara Clara Henry som fått mycket beröm av trion.

Men nu står det klart att kanalen tar krafttag för att förgylla mellanakterna.

Klart är att hyllade Zara Larsson kommer att ge en spakande show i finalen, ganska lägligt med tanke på att hon en vecka senare släpper en ny platta. På scenen kommer sångerskan att få fria händer att marknadsföra de nya låtarna.

Klart är i alla fall att vi får se minst en världsartist på Friends Arena.

Enligt uppgift har man också kontrakterat komikern Daniel Nordgren, som sedan 2014 på ett fyndigt sätt imiterat de tävlande artisterna. Han inslag från Andra chansen har hittills setts sex respektive fem miljoner gånger.

Det kan man kalla genomslag eftersom det handlar om mer publik än som sett själva tävlingen.