Det har varit många turer runt Zenergy under det senaste halvåret. Vi har berättat om problemen att få ombyggnaden av personalbostaden i Källeliden godkänd av myndigheter och grannar. Därefter strulade det även med större projekt, kopplade till företagets kärnverksamhet; produktionen av bostadsmoduler.

Relaterat: Företag överklagar vite för övernattning i gamla läkarstationen

Byggloven i de berörda kommunerna har inte getts i samma takt som Zenergys leverantörer ville ha betalt. Det innebar att slutbetalningarna har fördröjts och att det har blivit stopp i det ekonomiska flödet. Detta tvingade Zenergy att lägga ut egenägda fastigheter till försäljning för att kunna fortsätta produktionen.

Relaterat: Lugnt med Zenergylägenheter trots finansiell turbulens
Relaterat: Rekonstruktionsplaner för husbyggaren Zenergy
Under 2018 berättade vi om Zenergys planer för den gamla läkarstationen.

Företrädesemission

Istället för att äga och förvalta de 23 egenbyggda lägenheterna i kvarteret Illern i Skillingaryd har fastigheterna nu sålts. Köpare är det nystartade (november 2018) Djursholmsföretaget Stjärnporten AB, som företräds av Peter Stråhle.

I ett pressmeddelande berättas om en första delbetalning på tre miljoner kronor, som ska trygga färdigställandet av den köpta fastigheten. Totalt är köpesumman, som ska betalas under perioden april-juni, på 28,3 miljoner.

Peter Stråhle beskrivs som en befintlig, och betydande, kund till Zenergy. I pressmeddelandet berättas också att han är en av två tilltänkta huvudägare till Zenergy. Detta skulle göras möjligt genom en riktad företrädesemission tillsammans med ett bolag inom Hökerum Bygg-koncernen, representerat av Fredrik Ståhl.

Annons

Skrivningen tyder på att nya aktier kommer att erbjudas de båda parterna ovan.