När nyheten om storaffären släpptes under tisdagen steg Zenergys aktie som en raket på börsen. Efter att länge ha legat på ett värde runt tre kronor per aktie noteras den nu i 8,70 på Aktietorget.

Fakta: Köparen K-Fastigheter

Fakta: Köparen är K-Fastigheter genom moderbolaget Karlsson Equity Holding AB

Satsar på små och..

Fakta: Köparen K-Fastigheter

Fakta: Köparen är K-Fastigheter genom moderbolaget Karlsson Equity Holding AB

Satsar på små och billiga bostäder och utsågs 2015 till Årets hyresvärd.

Karlsson Equity Holding AB är bolaget som Zenergy planerar att skriva avtal med. Detta bolag äger i sin tur K-Fastigheter vars grundare var Jakob Karlsson och Erik Selin, som kontrollerar Fastighetsbolaget Balder. Selin fick 2014 utnämningen Sveriges mäktigaste i fastighetsbransche

— Om affären godkänns av våra aktieägare vid stämman i augusti innebär det dels att vi som bostadsbyggare blir en spelare att räkna med. Dels säkerställer den aktuella volymen, 750 lägenheter under fem år, en långsiktigt stabil utveckling, säger vd Olle Magnusson, som också är en av bolagets större ägare.

Som en förutsättning för affären vill köparen, K-Fastigheter genom moderbolaget Karlsson Equity Holding AB, ta kontrollen över Zenergy genom en nyemission av röststarka A-aktier. Detta trots att man, enligt avsiktsförklaringen, bara kommer att äga cirka 20 % av kapitalet i företaget.

Praktiskt sett kommer Zenergy att producera för Karlsson Equitys Holding AB:s fastighetsbolag K-Fastigheter, som är baserat i Skåne och har gjort sig kända för att erbjuda små och billiga bostäder för bland annat studenter.

Annons

Olle Magnusson tror att bolagets aktieägare ger klartecken till storaffären. Men den stora affären kräver också en stor insats från Zenergy. De 750 lägenheterna ska visserligen produceras i en modulär arkitektur, i ett standardutförande och på löpande band. Med 34 hus per vecka över den ordinarie produktionen gör att kapaciteten måste utökas.

Sedan tidigare har ett område köpts in från intilliggande Strömslunds snickerifabrik. Där kommer det att efter sommaren ske en utbyggnad av fabriken.

Även personalen måste byggas ut.

— Ja, vi söker både tjänstemän och personal till produktionen, som vill jobba i ett företag som sticker ut lite och har framtiden för sig. Det behövs bland annat en marknadskoordinator, kalkylerare, konstruktörer, produktions beredare och inköpare, controller.

Totalt behövs det, enligt Olle Magnusson, 6-7 personer på tjänstemannasidan.

Ni har tidigare, via bemanningsföretag, hyrt in personal från Polen och Litauen till produktionen. Kommer detta att öka nu?

— Målet är att ha tillsvidareanställda i båda kategorierna. Vi söker både direkt och via rekryteringsföretag.

Vad händer fram till stämman i slutet av augusti?

— Vi ska ta fram ett ramavtal där affären beskrivs. Vi ska också bygga två prototyplägenheter som utgångspunkt för de standardmoduler som ska byggas.

Olle Magnusson berättar också att man kommer att ta hjälp från Jönköpings tekniska högskola för att optimera produktionen. Det och andra samarbeten med högskolor och yrkesutbildningar kan i framtiden bidra till att underlätta personalrekryteringen.