– Det är alltid kul att komma tillbaka till Jönköping. Vi har aldrig upplevt något problem för oss att komma hit, och folk är väldigt öppna för att det helt plötsligt rullar in massa bilar i staden, säger Rikard Göransson, en av arrangörerna bakom American Power Tour.

American Power Tour (APT) är uppbyggt av fem bilintresserade personer som drar i engagemanget ideellt. Det började med att arrangörerna Rikard Göransson och Mikael Åkesson möttes med varsin bil på en mack i Motala. Sedan dess har tillströmningen av bilar ökat stadigt.

– Vi har tidigare år haft gäster från Skandinavien, men i år har vi även gäster från Tyskland, säger Mikael Åkesson

En som inte är från Tyskland, utan från Borensberg i Östergötland, är stammisen Mia Karlsvärd.

– I år kör jag en väns bil. Hemma har jag en cab, Volvo C 70. Den är visserligen snygg, men den kan jag inte ta med hit. Här är det bara amerikanska bilar som gäller.

Mia Karlsvärds bilintresse startade när hon jobbade som fotograf. Först fokuserade hon på motorcyklar, men med tiden kom bilintresset.

– Det här är rullande konst. Precis som tavlor blir också dessa bilar dyrare och charmigare med åren. Sen ska jag inte sticka under stolen med att jag tycker om ljudet från en V8, säger Mia Karlsvärd.

Det är det som är charmen med American Power Tour, enligt Åkesson och Göransson. Bilar som egentligen borde stå på museum blir istället till allmän beskådning under två dagar.

– Folk brukar uppskatta vårt ekipage. Vi åker lugnt, i snygga och tunga bilar, och kastar inte ölburkar omkring oss, säger Mikael Åkesson som är en av initiativtagarna till APT.

Gänget i American Power Tour tog en lunchpaus på två timmar inne i Jönköpings stad, och vid 14-tiden åkte de vidare till Hjo för en övernattning. I morgon lördag, åker de tillbaka till Motala. För att fira 10 år har de skapat en festival med öltält och merchförsäljning, samt ett liveband.

– Vi har faktiskt flugit in Pretty Maids från Barcelona, säger Rikard Göransson

Trots att Mikael Åkesson och Rikard Göransson jobbar ideellt, med en planeringsfas som startar redan i augusti, har de inga planer på att sluta.

– Jag är ofta så trött att jag vill kräkas efter turnén. Sen går det några veckor, och så har jag glömt bort allt hårt arbete och börjar längta till nästa år igen.