Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

21-åriga Elin åtalas efter flygaktionen

 
Elin Erssons flygplansaktion
Visa alla artiklar

21-åriga Elin Erssons aktion på Landvetter, där hon försökte stoppa en utvisning, fick stor internationell uppmärksamhet. Nu åtalas hon för brott mot luftfartslagen.

21-åriga Elin Erssons aktion på Landvetter har nu gått vidare till åtal. Det var i juli som aktivisten Elin Ersson, student med kopplingar till Jönköping, hindrade ett flygplan från att lyfta genom att vägra sätta sig ner. Orsaken var att hon ville förhindra utvisningen av en man till Afghanistan. Händelsen väckte då stor uppmärksamhet även internationellt och aktion möttes både av stöd och kritik.

Nu har Elin Ersson åtalats vid Göteborgs tingsrätt. Brottsrubriceringen är brott mot luftfartslagen, då åklagaren menar att hon inte följt vad befälhavaren bestämt om ordningen ombord och vägrat sätta sig trots upprepade anmaningar från besättningen.

LÄS MER: Flygaktion på Landvetter polisanmäls

LÄS MER: Rättsexperten: "Att stoppa utvisningen var olagligt"

LÄS MER: Ledare: Rätt att agera mot flygplansaktivisten