Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

21 av 24 SSL-klubbar klarar elitlicensen – de spelar under kontrollår

Säsongen 2019/2020 är den första som SSL kräver att klubbarna klarar en elitlicens. Kravet är ett positivt eget kapital. 21 av 24 klubbar lever upp till målet.

Redan inför förra säsongen valde Jönköpings IK att frysa löner till vissa spelare för att klara av de nya kravet som nu ställs på Sveriges SSL-klubbar.

Arbetet mot en elitlicens i SSL inleddes redan säsongen 2014/2015. Men det är först i år som klubbarna ska lyckas visa upp ett positivt eget kapital.

Och JIK:s åtgärder har gett resultat. Klubben är en av 21 föreningar som klarar kravet på den nya elitlicensen. Även Mullsjö AIS medges elitlicens.

Däremot har FC Helsingborg och regerande svenska mästaren på herrsidan Storvreta blivit nekade licensen. Anledningen är ett negativt eget kapital. Klubbarna spelar under kommande säsong under en handlingsplan och kontrollberäkning ska upprättas den 30 november 2019 och den 28 februari 2020 med krav på att det egna kapitalet ska vara positivt senast 30 april 2020.

Om Helsingborg och Storvreta misslyckas med att klara kraven för elitlicensen sker nedflyttning från SSL till säsongen 2020/2021.

Malmö FBC måste komplettera sina uppgifter till den 1 oktober 2019. Licensnämnden kommer efter det fatta beslut vid kommande sammanträden.