På fredagsförmiddagen höll polisen en presskonferens för att sammanfatta insatsen under nazistdemonstrationen på 1 maj.

Fakta: Alla anmälningar

Under gårdagen inkom en hel del polisanmälningar rörande demonstrationerna. Här nedan följer ..

Fakta: Alla anmälningar

Under gårdagen inkom en hel del polisanmälningar rörande demonstrationerna. Här nedan följer en ungefärlig tidslinje med ett axplock av dessa anmälningar.

09.00-11.00: Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Brott mot knivlagen. Misshandel, brott mot narkotikalagen och brott mot knivlagen. Föberedelse av grov misshandel. Förberedelse till misshandel. Grov misshandel samt förberedande av våldsamt motstånd. 12.00-13.00: Förberedelse till grov misshandel. Våld mot tjänsteman samt våldsamt motstånd. Grov misshandel och förberedelse av grov misshandel. Förbud mot maskering. Misshandel. Förberedelse till grov misshandel. Ohörsamhet mot ordningsmakten. Våld mot tjänsteman. 14.00-17.00:  Våld mot tjänsteman. Maskeringsförbud. Våldsamt upplopp. Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen uppger att dessa anmälningar rör sig om personer hemmavarande i Jönköpings län och tillresta personer från norra och södra Sverige.

Polisens kommenderingschef Stefan Hector var nöjd med hur insatsen kunde avstyra större våldsamheter.

– Det var mer våldsamt förra året och det var fler skadade. I år var det däremot knöligare, stökigare och trögare så på så sätt fick det en annan karaktär, säger Stefan Hector.

Polisen fick efter beslut lägga om nazisternas marschväg eftersom ett stort antal motdemonstranter satt ner på Skolgatan för att förhindra marschen.

– Det är alltid knöligt att leda om men vi var förberedda på att kunna göra en sådan insats, säger Stefan Hector.

Nu lämnas polisens arbete helt och hållet till polismyndigheten i Jönköping och poliserna Bo Kellerth och Lennart Leijon. I nuläget har polisen inlett 36 utredningar från 1 maj jämfört med 19 från förra året.

– Det är långt ifrån slut för vår del. Vi har en omfattande dokumentation som vi ska gå igenom och i nuläget sitter fyra anhållna misstänkta för brott, säger Bo Kellerth.

Under nazisttåget angrep en SvP-funktionär en motdemonstrant och utdelade flertalet knytnävsslag mot ansiktet på motdemonstranten. Mannen sitter i nuläget anhållen i Jönköping efter att han greps på Västra torget under torsdagsförmiddagen.

Under fredagsmorgonen satt totalt fyra personer anhållna misstänkta för misshandel, ohörsamhet mot ordningsmakt, våld mot tjänsteman och maskeringsförbud. Flera av de anhållna har vägrat att identifiera sig.

– Det är ett sätt i att protestera att inte uppge vem man är. Det som det förorsakar är merarbete då dessa personer får sitta hos polisen tills identifiering är klar. Har man begått ett brott ska man identifieras, så är det bara, säger polisens presstalesman Göran Gunnarsson.

Video från nazisttåget hittar du här.