Under två timmar på 1 maj ringde klockorna från Sofiakyrkan och Kristine kyrka. Klockringningen var särskilt riktad mot Svenskarnas partis demonstrationsmarsch genom Jönköpings gator.

Fakta

Rättelse I en tidigare version på Jönköpings-Posten uppgavs det att Lars-Erik Bergqvist är bi..

Fakta

Rättelse I en tidigare version på Jönköpings-Posten uppgavs det att Lars-Erik Bergqvist är biskopsassistent. Det stämmer inte. Tidningen ber om ursäkt för det.

Förr i tiden, som exempelvis vid kriget på 30-talet, skedde klockringning för att varna för fiender.

Initiativet förra veckan hyllades av hundratals som besökte utomhusgudstjänsten utanför Sofiakyrkan.

– Jag tycker det är mäktigt med kyrkklockorna som ringer för att varna för fiender. Sist det hände var när kriget bröt ut 1939, så det känns bra. Vi i kommunledningen har varit tydliga med att vi inte vill bli förknippade med det som sker här, sa bland annat kommunalrådet Mats Green till JP.

Fredrik Hollertz, präst i Sofiakyrkan, säger att klockringningen var ett hjärtebeslut. Idén kom ursprungligen från journalisten Johanna Linder.

– För mig personligen var det en tydlig markering att vi står upp för människovärdet. Det var både mäktigt och kraftfullt, sa Hollertz.

Men med facit i hand har det inte uppskattats av alla. Det var till och med ett brott mot kyrkostadgan, menar Lars-Erik Bergqvist, aktiv inom Svenska kyrkan i Södertälje, som nu anmäler händelsen till domkapitlet i Växjö stift.

– Kyrkklockarna är till för att sammankalla till gudstjänst och avsteg från det kan ske vid direkta krigshot mot landet, man får inte ringa i preventivt syfte, säger han till SVT Smålandsnytt.

Bergqvist menar att man ”måste vara väldigt försiktig med den här typen av politiska ställningstaganden”.

Istället tycker han att klockringningen missade sitt syfte och bidrog istället till att göra demonstranterna till offer, skriver Smålandsnytt.

– Istället skulle man ställt upp tusen personer i led som nazisterna fick marschera igenom. Alla sjungandes med träkors i händerna.

Jönköpings-Postens kulturredaktör Nina Marjavaara ger dock inte mycket för anmälan.

- Om nazismen inte hade utgjort någon fara hade man ju inte behövt varna för den, och då hade anmälaren haft en poäng. Men nu är det ju inte så. Och principiellt tycker jag personligen att vi snarare behöver mer och tydligare ställningstaganden i samhället, inte färre och blekare.

– Att sedan de 140 individerna som marscherade för Svenskarnas parti i Jönköping skulle ha blivit till offer - av att kyrkorna gjorde sin ståndpunkt klar - är bara fånigt. Demonstranterna fick säga vad de ville. Och de fick svar på tal, säger hon.