– Det var nån som hade en hel kasse och plockade på sig hälften så många, säger bibliotekarie Mårten Gustafsson som sitter i solen utanför Stadsbiblioteket.

Hit kunde folk som ville byta sin bok komma och botanisera. Borden var fulla av intressanta titlar.

– Grundbeståndet är det som blev över från förra året, säger han.

Men efter ett par timmar hade i stort sett alla böcker bytts ut. Bengt Green kom precis från Kafé Braheparken där det också gick att byta böcker.

– Men jag är inte nöjd, säger han och letar bland böckerna utanför biblioteket.

Annons

Han går därifrån med "Surt sa räven om rabarberna" av Karin Brunk Holmqvist och tre andra nyförvärv.

Även nya böcker

– I stället för att slänga böcker så kan man återanvända dom, det är skitbra. Vi är så himla förtjusta i konceptet, säger Mårten Gustafsson.

Tidigare på dagen var författaren Martin Wänerholm där och bytte bort ett signerat exemplar av sin "Du behåller din plats i kön" mot en titel av Harry Martinsson.

– Vinsten är också att vi möter människor och pratar böcker, det är en del av vårt uppdrag, säger Mårten Gustafsson.

Småländsk idé

Ida Torkkeli Karlsson, ursprungligen från Vaggeryd, drog igång bokbytardagen tillsammans med sin man. Hon var i Stockholm på ett bokbytarevent under dagen och hade självklart laddat upp med egna böcker att byta bort.

– Jag tänkte faktiskt byta bland annat Nalle Puh och sen tänkte jag byta bort "Mor, mamma, morsan". Jag byter gärna bort böcker som jag tycker är bra, som jag kan rekommendera och prata kring. Sen brukar jag också skriva nåt på insidan av boken, en liten grej, säger hon.