Den fem mil långa tvådagarsvandringen längs John Bauer-leden görs i lugnt tempo med en övernattning i vindskydd eller tält vid Bunn. Där ska också deltagarna få lära sig grunderna i överlevnad, och anmälningsavgiften täcker även fem måltider under vandringen. I övrigt går pengarna till epilepsifondens forskning.

Fakta: Epilepsi

Om man har epilepsi är vissa av hjärnans nervceller överaktiva, vilket gör att man kan få oli..

Fakta: Epilepsi

Om man har epilepsi är vissa av hjärnans nervceller överaktiva, vilket gör att man kan få olika typer av anfall. Epilepsi kan vara helt olika för olika personer. Många får bara ett par lindriga anfall under hela livet medan några kan ha svåra anfall varje dag. Epilepsi är något vanligare bland män än bland kvinnor. Källa: Vårdguiden.

– Många berörs av epilepsi och det finns en väldigt negativ bild av sjukdomen. Jag vill visa att det inte behöver vara så, utan att man kan leva ett väldigt bra liv med epilepsi, säger Kee Ahnström.

Många fördomar

Annons

För att samla in pengar till forskningen, informera och inspirera andra med epilepsi att våga prata om sin sjukdom, startade han förra året projektet Life and Risk. För äventyraren Kee Ahnström från Huskvarna har det hittills inneburit en resa på 450 mil genom Europa på cykel 2013. Nästa år tänker han cykla Nya Zeeland runt, och året därpå planerar han en femmånader lång vandring mellan Mexiko och Kanada.

– Det finns många fördomar om att alla som har epilepsi faller ihop med kramper i kraftiga anfall. Jag vill visa upp en positivare bild, och när jag är ute på mina äventyr försvinner nästan epilepsin. Stressen påverkar sjukdomen, men på resorna finns inte så mycket att fokusera på, berättar Kee Ahnström.

Ärrbildning

Fram till 15-årsåldern hade han svår epilepsi med 40 anfall om dagen. Men efter operationen, då ärrbildningen på hjärnan togs bort, har han kunnat leva ett normalt liv med en mildare form av sjukdomen. För tre år sedan efter en jobbig period med ständig oro för anfall, bestämde han sig för att inta en mer accepterande hållning till sin epilepsi.

– Då blev jag också mer öppen med min sjukdom och kände att jag ville göra mer för att uppmärksamma en positivare bild, säger Kee Ahnström.

Vandringen den 16 augusti utgår från Esplanaden i Huskvarna, och anmälan görs till Kee Ahnström via hemsidan lifeandrisk.net.