Jönköpings-Posten kunde tidigare i dag avslöja att 16-åringen inte längre skulle sitta häktad för mordet och mordförsöket på två unga män i Norrahammar i slutet av oktober. Åklagaren Adam Rullman har inte gått att nå, men har kommenterat att häktningen av 16-åringen hävts i ett pressmeddelande.

Fakta: Detta har hänt

Natten 28 oktober larmades polisen till Tall­höjden i Norrahammar. Där möttes de av två skott..

Fakta: Detta har hänt

Natten 28 oktober larmades polisen till Tall­höjden i Norrahammar. Där möttes de av två skottskadade unga män. Den ena, en 17-åring, avled på platsen och den andra, en 16-åring, fördes till sjukhus.

Två unga män hade setts försvinna från platsen i en taxi och efter en massiv polisinsats kunde två de tonåringarna gripas på E4 i höjd med Örkelljunga. De häktades ett par dagar senare.

– De uppgifter som hittills kommit fram i utredningen genom förhör och tekniska spår gör att han inte längre kan anses vara på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord. Andra eventuella brott som han är misstänkt för motiverar inte att han ska vara fortsatt häktad, säger Rullman.

Utredningen fortsätter och en 17-åring är fortfarande häktad för brotten. Därför kan inte detaljer i ärendet eller några närmare uppgifter om vad som ligger till grund för beslutet lämnas, meddelar åklagarkammaren och polisen i pressmeddelandet

16-åringen har tillsammans med 17-åringen, båda från Malmö, suttit häktad i en månad misstänkt för mordet och mordförsöket på två unga män i Norrahammar i slutet av oktober.

16-åringens advokat Sven-Eric Ohlsson säger att hans klient naturligtvis är mycket glad över att bli släppt, men är samtidigt kritisk till att polis och åklagare låtit honom sitta häktad i en månads tid.

– Vi har bestridit häktningen från första stund och det har tagit lång tid innan åklagaren har tagit det till sig. Att vara häktad med restriktioner och inte få kommunicera med omvärlden är inte i rimlig proportion till misstankarna. Att som så ung sitta häktad så länge strider mot Europarätten.

Hur har det påverkat din klient att sitta häktad så länge?

– Åklagare och polis har ändå tillmötesgått oss så mycket att han har fått ta emot besök av sina föräldrar och det underlättar förstås. Men hur det här har påverkat honom är lite tidigt att säga nu. Att sitta häktad och inlåst utan att få göra något och så helt plötsligt bli fri är en speciell situation. Det tar tid innan det landar, säger Sven-Eric Ohlsson.

När det gäller 17-åringen så kvarstår misstankarna och han omhäktades under fredagen. Där har åklagaren begärt förlängd häktningstid till 12 december då förundersökningen inte kan slutföras förrän dess.

Åklagaren Adam Rullman har tidigare sagt till Jönköpings-Posten att utredarna har en bra bild av händelseförloppet och vilka personer som har funnits på platsen vid mordet.

Det har spekulerats i att mordet var en hämnd för tidigare händelser i Malmö. Den skottskadade 16-åringen greps också för ett par veckor sedan misstänkt för mordförsök efter en skottlossning i Malmö i början av oktober.

När det gäller den döde 17-åringen har hans pappa och bror häktats misstänkta för att planera ett mord som hämnd för Norrahammarsdådet, som JP tidigare har berättat.