Det var vid halv elva i förmiddags som Assyriska turabdinföreningens sekreterare Simon Barmano kom till föreningslokalen i Vättersnäs och möttes av en stor oreda. Han såg hur det låg pulver över hela föreningens festlokal. Någon hade använt en pulversläckare i lokalen.

– Jag ringde Dimot och frågade om de haft fest här och vem det är som hade förstört, säger Simon Barmano.

Spåren ledde honom upp till övervåningen och där upptäckte han att okända personer under natten hade tagit sig in genom nödutgångens dörr som saknar ett handtag på utsidan.

I ett av rummen låg det smällare och små fyrverkeripjäser. Rummet skulle målas om och gärningspersonerna hade sprängt en färgburk så det var färg över hela väggar och golv.

Annons

På en vägg var det även klotter och man hade skrivit ordet "sekt" på en av väggarna.

– Men vi är ingen sekt vi är kristna assyrier, säger Dimot Deve som är föreningens ansvarige för lokalen.

– Det här är väldigt tråkigt. Okej, om man ska bryta sig in och ta någonting. Men varför ska de förstöra? säger Simon Barmano.

Hela övervåningen skulle renoveras men det arbetet blir något försenat. På onsdag ska en saneringsfirma sanera lokalen från färg och pulver.

– Man tänker ju att det måste vara småbarn. Jag hoppas att det bara är ett sabotage och inte något hatmotiv bakom, säger Dimot Deve.

– Men det kan vi inte spekulera i, eller säga något om, säger Simon Barmano.

Polisen har varit på platsen för en brottsplatsundersökning och har upprättat en polisanmälan. Det är i dagsläget oklart om något är stulet.