Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

4 kulturtips för helgen i Jönköping

Artikel 4 av 7
Kulturtips
Visa alla artiklar

Vad händer inom kulturlivet i Jönköping? Och vad är spännande att se och läsa just nu? Här delar JP:s kulturredaktör och tre kulturskribenter med sig av sina bästa kulturtips.

Här ger Emilia Söelund, Börje Stålhammar, Ingela Grahn och Michael Joelsson sina bästa tips inom musik, konst och litteratur.

1. Emilia Söelund: Spännande glaskonst

Två nya konstutställningar öppnar i helgen. På Vandalorum visar Smålands konstarkiv utställningen "Handlöst tecknande i vacuum" med verk av Christer Jansson och på Nässjös konsthall presenteras glaskonst av konstnären Jan Kruse. Den senare arbetar ofta med skulpturer, där han kombinerar organiska former i glas med hård metall. Resultatet blir sårbart. Tankarna förs till inre organ – eller levande organismer – som tycks växa inom ett fängelse av trånga nät. Utställningen "1000 grader – minst" innehåller både nya och gamla verk.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

2. Börje Stålhammar: Missa inte Bachs Juloratorium

Johann Sebastian Bach var en flitig tonsättare. Det kan vi vara tacksamma för idag, inte minst i jultid. Under sin mest produktiva period skrev Bach en kantat i veckan. Det blev över två hundra stycken. Tillsammans lär han ha skrivit mer än 1100 verk. I Leipzig skapade han några av sina största, bland annat Juloratoriet. Det framfördes första gången 1735. Nu uppförs denna musikaliska julberättelse över hela världen. På lördag kan vi höra den i Kristine kyrka med Jönköpings Sinfonietta, Jönköpings Oratoriekör, Kristine Kammarkör och Jönköpings kammarkör med solister. Dirigent är Christian von Gehren.

Börje Stålhammar är professor i Musikvetenskap och skriver för JP Kultur

3. Ingela Grahn: Tabergspoesi om brödraskap

En liten bok om ett berg har höjts till skyarna i höst av en enig kritikerkår - poeten Adam Westmans ”Taberg”. Jag letar efter det bekanta berget, gruvan, barrträden bland orden och hittar en levande, sjungande text. Det handlar inte bara om Taberg, lika mycket berättar dikterna om att vara en bror bland bröder, att bli vuxen och kunna se tillbaka på sin uppväxt.

Ingela Grahn frilansar om populärkultur för Jönköpings-Posten

4. Michael Joelsson: Ta del av ett interaktivt ljudlandskap

På lördag kommer ljudkonstnären, tillika regionens arbetstipendiat, Jan Carleklev tillbaka till forna hemstaden för att ge sig i kast med att med ljud undersöka utställningen ”På spaning” på länsmuseet och låta oss följa med i den processen.

Förutom att få bekanta sig med ”På spaning” genom Carleklevs ögon och inte minst öron finns det även möjlighet för dig själv att lägga en personlig touch till upplevelsen med teknik som ett ”brain computer interface” där din hjärnaktivitet används för att skapa ett ljudlandskap.

Ett något annorlunda men väldigt spännande projekt att vara med om.

Michael Joelsson är redaktör för JP:s helgbilaga