Det var förra veckan som JP avslöjade att färgsystemet med gröna och röda gubbar lett till ett mobbningsbeteende och att spelare känt sig utfrysta. En anslagstavla från omklädningsrummet visade spelare som hade röda och gröna färger, vissa var även inringade. En anonym HV-spelare vittnade då att ”är man röd ska man i princip bort”.

Klubbdirektör Agne Bengtsson bekräftade kritiken från truppen och att systemet skulle slopas tills man utvärderat samarbetet med inspirationscoachen Bengt Wiström.

Nu bryter Andreas Johansson tystnaden och menar att det är ett missförstånd.

– Tyvärr har det blivit så. Jag förstår att det blir en grej men det är bara en tolkningsfråga, säger han.

Johansson lyfter fram samarbetet med Wiström som mycket gott.

– Det är bara ett sätt för Bengt, som är en fantastisk inspiratör, att coacha. Det har han gjort med många ledande företag i världen. Det är ett verktyg för oss att lyckas som lag och där har Bengt ställt upp trots att han egentligen är sjuk. Coacherna har älskat det och flera av spelarna har pratat med Bengt efteråt utan att jag vetat om det, och så ska det vara. Det är ett verktyg utanför min kompetens som ska hjälpa HV.

Spelare har vittnat om att färgerna uppfattats negativt?

– Jag tänker inte ge mig in på gissningar hur många som tyckt det varit bra eller inte, det ska vi reda ut när jag kommer hem. Men det ska vara positivt, det blir vi bättre av allihop och därför känns det otroligt tråkigt. Återigen, ingen har sagt detta till mig och därför dömer jag ingen. Det är ett fantastiskt stort missförstånd och jag lider med Bengt.

Johansson viftar även undan den påstådda betydelsen av de röda ringarna på anslagstavlan.

– Den betyder inget som skrivits i media. Det är från mitt coachrum någon gått in och tagit kortet. Jag går inte in i din dator, eller hur? Det skrivs många saker men grejen är att vi i tränarstaben har diskussioner dagligen. Vi sätter upp nummer, vilka som spelar i powerplay och vem som är kvar nästa år. Allt detta behöver vi för att bygga den personen och då sätter vi upp markeringar.

Johansson förtydligar även att det är hela tränarstabens tavla, inte bara hans.

– Jag blir uppriktigt sagt ledsen när jag ser den här bilden och att man läser i tidningen att sponsorer hoppar av. Det är så fel. Det finns bara gott uppsåt med allting.

Hur vill du förklara ditt samarbete med Bengt Wiström?

– Det har varat i 6-7 år och det inledde vi när jag fick min tumör i ryggen. Jag har gått hans utbildning, hela ledarstaben också, det är fantastiska utbildningar. Entreprenörer världen över har den filosofin. Sen är jag ny och tidig i min coachkarriär men jag kan lova dig att uppsåtet är bara positivt. Jag har hundraprocentigt förtroende för Bengt.

Andreas Johansson flyger hem från Spanien under måndagen och är tillbaka på jobbet från och med tisdag.

– Jag har inte velat gå ut och kasta skit till höger och vänster för jag har ingen att kasta på. Detta får vi reda ut när jag kommer hem.

Känner du att du har förtroendet?

– Från spelartruppen? Svår fråga, jag har ju varit på semester.

Hur har senaste tiden varit för dig?

– Jag vill inte vara ett offer, men du kan själv räkna ut att det inte har varit så jäkla roligt för alla inblandade. Jag är lojal och har kommit hit för att vi ska vinna. När det skrivs så mycket riktat mot mig, då är det klart man vänder på tankarna. Men jag är stark i mina värderingar.

Varken Hans-Göran Frick eller Agne Bengtsson har kunnat säga om samarbetet med Bengt Wiström fortsätter, vad vill du?

– Det enda som är viktigt nu är att vi som är inblandade, staben och spelarna, är på samma sida. Att vi är lojala mot varandra och det som sägs inte läcker ut så vi kan se framåt. Vi har ett kanongäng som kan vinna SM-guld.

– Klubben har en plan och jag har samma tanke. Vi ska lösa detta, korten ska upp på bordet och sen kör vi. Det finns alltid två sidor av allt men jag är lösningsorienterad. Det är för mycket positivt i HV för att det ska bli en jättenegativ grej.

SHL