De senaste åren har diskussionen om könsfördelningen på festivaler och konserter tagit allt större plats. Föreningar som Jämställd festival och Rättviseförmedlingen att män generellt sett är kraftigt överrepresenterade på landets musikscener.

Jönköping är inget undantag. JP har tittat på fördelningen hos de åtta klubbar och restauranger som är mest musikaktiva under sommaren (se faktaruta för mer information om urvalet och hur vi räknat). 83 procent av bokningarna är mansdominerade.

Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd festival, blir inte förvånad över siffrorna. Hon berättar att de ligger i linje med hur det brukar se ut på landets scener.

– Det har varit lite förändring de senaste åren, de större festivalerna blir mer jämna. Men generellt sett är det ofta 80/20.

Varför är det viktigt med representation?

– Det handlar om att alla ska ha samma chans, att vi inte ska begränsa oss utifrån kön. Musikscener är en plats för demokrati. Allas berättelser ska få komma fram, och alla sorters framtida artister ska kunna ha förebilder. Idag är det en väldigt homogen grupp som syns och hörs.

Argumentet mot kvotering och könsräknande är ofta att det inte är kön som ska styra vad som bokas, utan kvalitet. Vad tänker du kring det?

– I den bästa av världar skulle det se ut så, att man bara bokar den bästa musiken. Men vi vet idag att det sker en särbehandling, att män har fördelar. Och då behöver vi tänka medvetet på det, för att i slutändan kunna boka den bästa musiken.

Asta Bjerde är koordinator på Sofiehof Underjord i Jönköping, där hon arbetar nära lokala och ideella klubbarrangörer. Hon säger att det kan vara svårt att boka jämställt, men att varje arrangör behöver jobba aktivt med det.

– Man kan skylla på jättemycket grejer. Jag tror inte det hjälper. För att det ska bli bättre måste man verkligen sitta och räkna, öppna sina sinnen, lyssna på annan musik. Och våga chansa lika mycket på kvinnor som man gör på män.

– Gör man inte ett aktivt jobb så kommer det fortsätta. Då kommer vi leva med det här problemet för alltid.

För att uppmärksamma musik från icke-män har JP tagit fram en Spotifylista med kvinnliga och ickebinära musiker från Småland. Bredvid namnen på listan kan också nämnas ett antal musiker/DJ:s som inte finns på Spotify: Refinnej, Sofia Nia Antonsen, Julia Jonsson, Nika Åkerblom Nielsen, Cajsa Wallin, Kling & Klang, DJ Kiki, Francine Ablá, Mija Rättzén Fredrickson och Stella Faith.

Har vi missat någon? Kommentera eller mejla!