Acko Ankarberg Johansson har ett långt politiskt förflutet inom Kristdemokraterna. Hon engagerade sig redan 1986, blev kommunalråd i Jönköping 1999 och var som första kvinna kommunstyrelsens ordförande mellan 2006 och 2010. 2010 tillträdde hon som partisekreterare.

– Efter åtta år som partisekreterare är det dags för mig att lämna över stafettpinnen till någon annan. Det har varit en förmån att få leda en organisation som spelar stor roll för vilket samhälle vi vill forma. Jag är stolt över det vi har åstadkommit tillsammans. Vi har brutit en 20 år lång nedåtgående trend i riksdagsvalen och nådde ett resultat som få trott, säger Acko Ankarberg Johansson i pressmeddelandet.

För TT utvecklar Acko Ankarberg Johansson sitt beslut. Hon har nu siktet inställt på att bli riksdagsledamot den kommande mandatperioden.

– Just för att vi lyckats så bra. Jag har jobbat länge och det känns bra att lämna i medvind, förklarar hon sitt beslut.

Acko Ankarberg Johansson står på fjärde plats på KD:s riksdagslista i Jönköpings län och kandiderade även i regionvalet, där hon är tvåa på listan efter regionrådet Mia Frisk. Och KD:s pressekreterare Marlene W Antonsson bekräftar att det bara är posten som partisekreterare som Acko Ankarberg Johansson lämnar.

– Det här är inte ett "jag-lämnar-politiken-besked". Det är inget som direkt föranleder det här. Hon kände att det var dags för henne att lämna det här uppdraget. Jag tror inte att hennes kandidaturer påverkas på något sätt av det här, säger Marlene W Antonsson till JP.

Vem som kommer att efterträda Acko Ankarberg Johansson som partisekreterare är inte klart. KD:s gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson från Mullsjö, säger att de kommer att presentera "i närtid" vem som tar över som partisekreterare. Att det skulle kunna bli han själv som tar över som partisekreterare ser han som osannolikt.

– Nej, jag är ju gruppledare idag i riksdagsarbetet. Vi får se om jag får fortsatt förtroende.

Kan det bli aktuellt att bli partisekreterare annars?

– Det är gruppledare jag är och är inriktad på att vara, säger Andreas Carlson och fortsätter:

– Det är inte konstigt att man efter så många på den den mycket tunga posten, också i samband med att vi har haft ett val, väljer att kliva av. Jag unnar henne något lägre arbetstempo, men det ser samtidigt ut som att hon kan komma in i riksdagen och då blir det ju andra arbetsuppgifter framöver.