Som Jönköpings-Posten har en ny form av bedrägeri - inriktad mot äldre - drabbat länet. Bedrägeriet går i stora drag till som så att en man, som uppger sig för att vara en läkare, ringer upp äldre människor och säger att han har en medicin för deras krämpor, men att han behöver deras bankkort och pinkod för att kunna köpa medicinen. Polisen varnade för bedrägeriet på deras Facebook-sida.

”Med det här exemplet skulle vi önska att så många av er som möjligt inte bara gillar och delar (även om det också hjälper spridningen) utan också pratar med anhöriga eller bekanta som är äldre. Tillsammans kan vi jobba brottsförebyggande och se till att så få som möjligt blir lurade”,

En av de som har blivit uppringda är Agneta Nilsson, 74, som bor i Jönköping. Hon säger att även om hon tidigt fattade misstankar mot den misstänkte bedragaren, så vill hon varna andra för att de som ringer är förvånansvärt trovärdiga.

Jag fattade misstankar direkt när han ringde. En läkare ringer väl inte klockan 17.30 på fredagskvällen tänkte jag. Men han presenterade sig lugnt och sa att en ny medicin hade kommit till marknaden som kunde hjälpa mina besvär, säger Agneta Nilsson.

Så långt må det låta som vilket bedrägerisamtal som helst, men det visade sig senare under samtalet att ”läkaren” hade en relativt bra koll på vilka sjukdomar det var som Agneta hade, och även om hon misstänkte att han chansade i många av fallen, så var det viss fakta som hon inte kan förklara att mannen kände till.

Jag sa att jag skulle vilja prata med min läkare först, men då sa bedragaren att Anne är i London just nu och att hon möjligen skulle kunna återkomma på måndag i så fall. Min läkare heter mycket riktigt Anne, fast med ett dubbelnamn och jag är helt säker på att jag inte hade nämnt hennes namn i samtalet, säger Agneta.

”Läkaren” sa att han ville ha tag i Agnetas bankkod och pinkod för att kunna köpa medicinen från Storbritannien. Han förklarade det höga priset för medicinen att det hade att göra med Storbritanniens uttåg från EU. Agneta vill nu varna andra äldre människor för bedrägeriläkare.

Jag hade redan bestämt mig för att inte falla för honom, men jag tänker på än äldre människor som får samtal av den här mannen. Hur ska de kunna hänga med när han börjar pratar om ”Brexit” och allt sådant där?

Agneta tycker det också är obehagligt att personen presenterade sig med ett namn som faktiskt tillhör en riktig läkare.

Han sa att han hette Liam Elofsson, och ringde från Karolinska institutet och att han jobbade med just den typen av blodsjukdom som jag hade. Jag undrade, varför skulle han ringa mig direkt från Karolinska, och hur vet han vem jag är? När jag sen googlade hans namn så såg jag att det mycket riktigt finns en sådan läkare med det namnet som jobbade på den avdelningen.

Agneta säger att fallet nu är polisanmält, och Jönköpings-posten har under helgen försökt nå polisen, men de uppger att de inte känner till ärendet.

*Alla namn i texten är fingerade.