Det var i höstas som en bostad på Vättersnäs utsattes för en attack med stenar och rökgranater. I bostaden bodde en polisman tillsammans med sin familj.

I våras kunde en 24-årig Jönköpingsbo knytas till attacken och dömdes för en månad sedan till två års fängelse för grov skadegörelse och grovt olaga hot. Påföljden blev två års fängelse.

I förra veckan överklagades domen av 24-åringen och hans försvarare som ifrågasätter flertalet av de bevis som har legat till grund för domen.

Nu har åklagaren gjort ett så kallat anslutningsöverklagande. Åklagaren godtar de brottsrubriceringar som tingsrätten valt (grov skadegörelse och grovt olaga hot) men vill se ett längre fängelsestraff än de två år som tingsrätten dömde mannen till.

Åklagaren påpekar i sin överklagan att både grov skadegörelse och grovt olaga hot är brott som kan ge upp till fyra års fängelse vardera. Vidare anser åklagaren att attacken medfört betydande fara för liv och hälsa för personerna som vistades i lägenheten samt att skador för betydande belopp har uppkommit.

Att bokstavskombinationen ”ACAB”, som är en förkortning för den engelska meningen ”All cops are bastards”, klottrades på bostadens fasad förstärker att brottet bör bedömas som grovt olaga hot, anser åklagaren.

Relaterat till artikeln