Ska årets sportlov även bli ett klassiskt vinterlov?

Efter en veckas bister kyla ser kvicksilvret – eller siffran i mobilen – att lägga sig runt nollan under nästa vecka. Det ger samtidigt näst intill idealiska förutsättningar för utomhusaktiviteter som skridskoåkning, längdskidor och slalom.

Kyllås slalombacke håller öppet omväxlande dagtid och kvällstid, med start på måndag klockan 11–17 och tisdag 18–21. På fredag kväll bjuder UC-UG på resa och liftkort – anmälan krävs.

På onsdag 16–18 ges de yngre barnen en chans att åka Vasaloppet på Grönelund, med korv och bröd samt medalj vid målgången. Även i Vaggeryd kommer skidspår att erbjudas, vid Friluftsgården – som även erbjuder värmestuga och dusch.

Den tredje stora vinteraktiviteten är skridskor. Movalla erbjuder åkning med eller utan klubbor samt helt klubbfritt. Titta i programmet vad som gäller just den för- eller eftermiddag som är intressant. För Vaggeryds IP, med tiderna 10–13 plus fredag kväll, sägs ingenting om med eller utan klubba.

Vatten i ofruset tillstånd finns i simhallarna, som i huvudsak är sportlovsöppna på förmiddagarna. Disko i badet, med olika tider för olika åldrar, blir det i Skillingaryd.

Andra inomhusaktiviteter av det sportiga slaget blir det i form av jympapass, bowling, travläger, och dans. Flera möjligheter finns under veckan. Lite stillsammare är det med luftgevärsskyttet i Skillingaryd på måndagen, schackspelandet i Vaggeryd på torsdagen, författarbesöket hos Bratteborgs ridskola och bioföreställningarna i Vaggeryds Folkets hus, med tre filmer på olika dagar.

Vi ersätter den vanliga träningen med ett öppet hus, och ser sportlovet som ett bra tillfälle för den som vill prova på. I fjol kom det ett 30-tal nya ungdomar, varav några valde att fortsätta, säger Danny Kristensen från Skillingaryds skyttegille.

Under rubriken skapande hittar vi pyssel på biblioteket i Vaggeryd, där man under veckan även erbjuder träffar med roboten ”Beebot”. Skapa går det även att göra hos Lottas keramik i Pukarp, på onsdag och torsdag.

Det mesta under sportlovsveckan är gratis, men en del aktiviteter som film eller sådant där det krävs utrustning eller material kan kosta. Vi reserverar oss för felskrivningar. För vidare tider, priser och uppgifter: Kolla på kommunens hemsida eller på det program som ska ha distribuerats via skolorna.

Speciellt för tonåringar finns en del aktiviteter i regi av ungdomsgårdarna.

Vi har en fotbollsturnering på måndag, men den är flyttad från Skillingaryds arena till Sporthallen i Skillingaryd för att få det praktiska att fungera. Vi kommer även att erbjuda dans på UG i Skillingaryd klockan 18 på onsdag kväll – annars håller vi öppet som vanligt, berättar ungdomsansvariga Tommy Wallin.

Speciella höjdpunkter under veckan är den stora turneringsdagen på torsdagen, där det tävlas i tv-spel, kortspel, brädspel, pingis och mycket annat. Många ungdomar, speciellt killar, ser också fram mot Fifa-18-turneringen på lördagen.