Föraren av den på spåret mellan Hok och Vaggeryd har avlidit. Det kunde polisen meddela vid klockan kvart över ett på onsdagseftermiddagen. Mannen är i 80-årsåldern, och hans anhöriga ska vara underrättade.

Jönköpings länstrafiks problem med tågbrist väntas bli än värre i och med onsdagens olycka.

Strax efter lunch på onsdagen hade Länstrafiken ännu inte fått in några rapporter om hur stora skadorna är på det aktuella tåget.

Vi börjar med att bogsera det till verkstad i Nässjö. Först när man har tittat på det där, kan vi få en uppskattning om vad som har hänt, säger Carl-Johan Sjöberg, vd på JLT.

Tågproblemen för länstrafiken började redan i mitten av december. På Länstrafikens JLT hemsida berättas om ett bränslerör som skavde mot ett kylvätskerör, vilket utgör en brandfara. Detta fick till följd att alla dieseldrivna Itinotåg – den typ som trafikerar länets järnvägar – i hela landet togs in för kontroll och eventuella åtgärder.

De problemen är åtgärdade nu, men vi har också haft en motorbrand. Den och andra större underhållsåtgärder gör att flera fordon redan före olyckan var tagna ur drift, säger Sjöberg.

Onsdagens trafik mellan Nässjö och Vaggeryd, och andra sträckor som påverkas, ersattes av bussar.

Tågbristen gör att vi redan hade satt in ersättningsbussar. Nu förlängs den tiden, säger Länstrafikens vd.

Eftersom bussarna inte kan köra lika snabbt som tågen förlängs väntetiderna vid hållplatserna och resenärerna får räkna med att komma fram senare.