Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboendenas restauranger stängs för externa gäster

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Restaurangerna på kommunens äldreboenden stängs för externa besökare för att minska risken att få in coronasmitta.

Beslutet gäller från och med lördag. De restauranger som omfattas är Linnéa på Furugården i Vaggeryd och restaurang Sörgården i Skillingaryd.

Speciellt Linnéa har varit populär bland äldre i egna boenden. Restaurangen utgör även en möjlighet för anhöriga att hälsa på och äta tillsammans med sina äldre. I Skillingaryd var en stor del av liknande besök koncentrerad till aktivitetscentret Jupiter vid torget. Men stängdes i väntan på att Mejeriets äldreboende ska stå klart, efter en del oönskade besök.

Stängningen av restaurangerna gäller tills vidare. Men de som är hungriga och bara är ute efter maten kan beställa en hämtlåda. Då ska man ringa till köket och beställa senast klockan elva för avhämtning mellan tolv och halv ett. Utlämning och betalning, kontant eller Swish, sker intill kökets lastbrygga.

Stängningen är efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Även beträffande andra åtgärder är det statliga riktlinjer som strikt följs i kommunen.

– Nu diskuterar vi om att avråda från besök hos kommunen rent generellt för de som inte känner sig friska. Och för äldreboendena uppmanar vi alla som har minsta symptom att stanna hemma.

Kommundirektör Annika Hedvall berättar också att man försöker hålla samma linje som länets övriga kommuner. Det koordineras genom den regionala grupp, där räddningschef Fredrik Björnberg deltar.

– Inom kommunen diskuterar vi också hur vi kan arbeta på annat sätt för att motverka spridning. Det kan exempelvis innebära att vi håller mötena digitalt.

I ett nästa steg handlar planeringen om vad som händer om många med viktiga funktioner är borta från jobbet. Vad och vem ska prioriteras?