I snart 100 år har det spelats bandy stjärnklara vinterkvällar i Vaggeryd. Framgångarna har inte låtit vänta på sig. Utan tvekan hör Waggeryds IK till de främsta lagen i Småland genom tiderna, även om de riktigt fina säsongerna ligger ett antal år tillbaka i tiden.

Det är tredje säsongen i rad som Waggeryds IK kan ställa upp med ett A–lag. Säsongen 2015/2016 hade inte WIK ett representationslag men sedan dess har klubben ett A–lag på benen igen. Eldsjälarna Gunnar Lövgren, som är assisterande tränare, och Rickard Haegerstam, som är huvudtränare, håller i trådarna för WIK:s division 2–lag, som är den fjärde högsta serien uppifrån räknat.

Säsongen har börjat bra och WIK inledde med att besegra Skirö AIK:s B–lag med 7–1 borta och vann efter det med 6–2 över Fredriksbergs BK på bortaplan. På fredagskvällen var det säsongspremiär hemma på Vaggeryds IP när BK Bore var på besök. WIK vann den här matchen – tio dagar före jul – med 12–1 (9–1) inför 79 personer i publiken. Därmed har Waggeryd inlett säsongen med tre raka segrar. Målen mot Bore gjordes av Alexander Josephsson 3, Casper Magnusson 2, Anton Ljung 2, Conny Strandgård, Keith Wennberg, Viktor Bäckdahl, Viktor Hjelm och Albin Ek.

44–årige Conny Strandgård har spelat i Waggeryds IK under väldigt många säsonger och spelar fortfarande bandy. I fredagskvällens match fanns han med i WIK:s laguppställning. Strandgård är smått legendarisk i WIK–bandyn och har snart spelat bandy för Waggeryd i 40 år. Och än finns det inga planer på att lägga bandyrören på hyllan.

– Det här har jag inte tänkt sluta med. Jag började bandyskolan när jag var fem–sex år gammal och det var runt 1980. Har visserligen haft något uppehåll men nu har jag siktet inställt på att slå Pelle Hedmans rekord. Han spelade i WIK till 53 års ålder, säger Conny Strandgård.

Waggeryds nummer 23, Keith Wennberg.

Foto Christian Ahlin

– Jag har inte åkt på några skador, tränar mycket på somrarna och kör även motocross. Vi har ett bra gäng den här säsongen. A–lagsverksamheten låg ju nere någon säsong. Nu har vi ett bra lag igen och vi siktar på att vara med i toppen. Men det är många bra lag i serien och man vet aldrig riktigt vilka spelare som lagen kommer med till matcherna. Jag tycker division 2 håller rätt bra klass den här säsongen, fortsätter Conny Strandgård.

Månsarps IF finns också med i den här division 2–serien och har imponerat stort hittills. Innan fredagens matcher hade Månsarp fem raka segrar och ledde serien. Månsarp vann dessutom på fredagen med 10–1 över Skirö. Men även Waggeryds fina start väcker förhoppningar om en framgångsrik säsong. Nästa fredag, den 21 december, möts WIK och Månsarp i Vaggeryd.

Något som också ger hopp om framtiden är att många barn i Vaggeryd verkar vilja spela bandy. WIK har ett U14– och U10–lag men även ett nystartat U8–lag. Samt skridskokul och nybörjarbandy för de minsta. Sammanlagt är det över 80 barn– och ungdomar som spelar och tränar bandy i WIK:s ungdomsverksamhet. Både killar och tjejer.

Waggeryds lag som besegrade IFK Kungälv med 5–1 i allsvenskan 1964. Stående från vänster: Rune Claesson, lagledare, Jan Andersson, Billy Eriksson, Per–Axel Andersson, Arne Nilsson, Erland Aronsson, Sven Eliasson, Seth Krantz, Jan–Olof Abrahamsson, Lars–Erik Krantz. Knästående från vänster: Lars–Göran Aronsson, Sören Magnusson, Sigvard Magnusson, Bo Pettersson, Dennis Frisk, Hans–Evert Hellkvist, Lennart Nilsson, tränare.

Foto Waggeryds IK

Det har varit bandy och fotboll som gällt för Waggeryds IK som 2020 fyller 100 år. Fotbollen har troligen fått mest uppmärksamhet genom åren och då främst framgångarna på 1950–talet i näst högsta serien. Men bandyn nådde högsta serien, det har aldrig fotbollen i föreningen gjort. Vintrarna 1942 – mitt under brinnande världskrig – och 1964 spelade Waggeryds IK i högsta serien i bandy.

Waggeryds IK bildades redan 1920 och efter bara fem år spelades det bandy i föreningen. WIK har även kvalat hela nio gånger till högsta serien. Det senaste kvalet, och troligen det sista, spelades för snart 50 år sedan, 1970. Hammarby och Lesjöfors stod för motståndet men WIK lyckades inte ta steget upp i allsvenskan, nuvarande elitserien.

1985 invigdes den konstfrusna planen där Waggeryds IK spelar sina matcher i våra dagar. Tidigare, och där WIK höll till under säsongerna i högsta serien, låg bandybanan längs fotbollsplanens ena kortsida, mot Håkan Trulssons väg.

Vem är då WIK:s bästa spelare genom tiderna? Flera duktiga spelare har genom åren spelat bandy för Waggeryds IK men Per–Axel Andersson, som också tillhörde Nässjö IF, är tveklöst WIK–bandyns bästa spelare genom alla tider. Han gjorde nästan 350 mål på 290 matcher för Waggeryd. Men Andersson var även en duktig fotbollsspelare och fanns med i det fotbollslag från Vaggeryd som på 1950–talet charmade Fotbollssverige och även innehöll spelare som Sven "Gliet" Eliasson, Lennart "Jöns" Nilsson och Göran Lindblad. De tre sistnämnda spelade alla i det svenska A–landslaget.

Per–Axel Andersson gick bort i december förra året i en ålder av 86 år.