I kväll har du chansen att se ett klassiskt kulturområde i Jönköping, Tändsticksområdet, i ett helt nytt ljus – Septemberljus. Bakom projektet står studenter från Ljusdesignprogrammet vid Jönköping University som har ljussatt byggnader, gator och torg på området.

Ljus står för så mycket. Det är temperatur, effekter, värme. Man kan göra så mycket med en yta eller område genom att ljussätta på rätt sätt, det påverkar både humör och känslor, säger studenten Mathias Söderlund från Malmö som tidigare arbetade som fotograf.

Även i det yrket finns ett ljustänk, men genom utbildningen blir det nu en helhet.

Evenemanget Septemberljus genomfors på lördagskvällen för anda året i följd. Förra årets händelse blev välbesökt och arrangörerna hoppas på lika stor entusiasm även i år.

I år är det en ny årskull studenter som kommer att arbete med Tändsticksområdets speciella karaktär, utifrån sina egna idéer. Under några timmar förvandlas området och besökarna kan se det i ett helt nytt ljus. Under kvällen kommer besökarna dessutom att bjudas på flera överraskningar i gränderna, tillfälliga ljusinstallationer och annat spännande.

Detta är ett perfekt sätt att sätta ännu mera fokus på området. Jag brinner verkligen för Tändsticksområdet och att göra ett event här gör arr ännu fler får upp ögonen för det, säger Tor Olsson, belysningsplanerare på Jönköpings kommun.

Och här har studenterna lite att jobba med. Det är ett stort område med både gator och mindre områden, så det kommer att skapas både spänning och stämning på området.

Flera av verksamheterna på området kommer att ha kvällsöppet under lördagen och Konstnärshuset Svavel och Tändsticksmuseet visar konst under kvällen.

Allt i ett gnistrande och varmt Septemberljus.