Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarligt läge trots minskad varseltakt

I takt med att fler företag har beviljats stöd för korttidspermitteringar minskar antalet varsel. Samtidigt fortsätter arbetslösheten att öka, enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen.

109 000 fler personer är arbetslösa i dag jämfört med 1 mars. Under förra veckan tillkom 13 700 arbetslösa. Med totalt 414 500 personer inskrivna som arbetslösa har arbetslöshetsnivån nu nått 8,1 procent.

– Övergripande är det ett allvarligt läge på arbetsmarknaden. Antalet inskrivna arbetslösa fortsätter öka och ökar i ganska hög takt, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Höga nivåer

Sedan möjligheten att söka stöd för korttidspermitteringar öppnade hos Tillväxtverket har antalet varsel minskat.

– Jämfört med tidigare veckor har varslen dämpats, även om det fortfarande är på höga nivåer och på samma nivåer som under finanskrisen, säger Annika Sundén.

Under perioden 20–26 april varslades cirka 2 800 personer, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det är något färre än antalet varsel under hela april i fjol, men lägre än de senaste veckonoteringarna.

– Min bedömning är att det är en effekt av korttidspermitteringarna och det är också avsikten, att man ska kunna behålla sina anställda, säger Annika Sundén.

Tillbakadragna varsel

Arbetsförmedlingen får också information när företag drar tillbaka varsel, men de uppgifter som än så länge kommit in har inte analyserats.

– Jag vet att det är företag som har dragit tillbaka sina varsel när de beviljats korttidspermitteringar, men jag har inga siffror på det ännu, säger Annika Sundén.

Huvuddelen av de drabbade är personer inom privat tjänstesektor, enligt Arbetsförmedlingen. De hårdast drabbade branscherna är fortsatt hotell- och restaurang, bemanningsbranschen och handeln. I mångt och mycket branscher där så kallade ingångsjobb finns, något som drabbar främst unga med kortare arbetslivserfarenhet samt utrikes födda, enligt Annika Sundén.

– Vi ser också att antalet varsel i industrin ökar något, säger hon.

Helena Wande/TT