Det känns kul, jag tycker att alla spelningar är roliga och de är alltid annorlunda oavsett om det är med band eller bara med mig själv. Det är spännande, det går per definition inte att sätta system i att låta likadant varje gång. Jag tror mer på att arbeta på att oavsett situation och kontext göra en bra spelning, säger Amanda Bergman när Nöjesliv når henne via telefon.

Hajen, Idle Wind och Jaw Lesson. Amanda har hetat lite allt möjligt innan hon valde att framträda med eget namn. För Amanda verkar det ha varit en naturlig process att ta sig dit.

Det är så klart att det är jobbigare på många sätt, att på ett vis exponera sig själv lite mer och det är klart att det på många sätt tar mer energi. Men jag tycker att för mig var det naturlig utveckling och jag tror att det är nyttigt som musiker att lära sig att hela tiden hålla balansen mellan sitt privata jag och sig själv som musiker, säger Amanda och fortsätter:

Det är ju en stor del av jobbet på något vis, det finns en paradox i att jobba med att ge av sig själv och samtidigt veta att det inte är sunt att leva så med andra delen av livet. En stor del är att lära sig att hålla sig själv i balans mellan två extremer.

För Amanda var flytten från Stockholm till barndomens Gagnef en stor del i det hela. Att hitta det sättet att leva som funkar för henne själv. Och det har även hjälpt Amanda att kunna ladda om efter turnélivet.

Så är det verkligen, det är ju ganska onaturligt för kropp och själ att resa så mycket som musiker gör, man behöver ladda upp genom inte röra sig utanför kommungränsen.

I och med att Amanda är en del i succégruppen Amason och att hennes och Oskar Linnros version av "Vintersaga" har varit med i en Volvo-reklam är det troligt att i princip alla i Sverige har hört hennes röst någon gång. Men samtidigt har många något paradoxalt kanske inte förrän nu vetat vem hon är.

Det känns faktiskt toppen, jätteskönt. Ibland så känns det jättekul att folk kan ha en relation till ens röst utan att nödvändigtvis ha den kopplad till en person. Det finns en otrolig personkult och personifiering idag och jag gillar inte den delen av musikvärlden. Därför gillar jag verkligen när folk säger att de har hört min röst, men inte vet vem jag är.

Men med solodebuten "Docks" tar hon utan tvekan steget ut i rampljuset. Skivan har hyllats av svensk press och är enligt Amanda ett naturligare uttryck gentemot tidigare musikprojekt.

Jag tror att det ligger närmare hur jag egentligen fungerar och tänker musikaliskt. Förr jobbade jag helt själv och var ganska begränsad i och med att jag till exempel inte hade någon trummis eller gitarrist. Det var på något vis svårt att förena tanken på hur man tänkte, hur man ville uttrycka sig mot vad som kom ut, säger Amanda.

Amanda Bergman spelar på Huskvarna Folkets Park på fredag. Förband är Maja Francis