När Erik Lindfeldt, sekreterare i Smålands Akademi, under tisdagen presenterade årets priser var det många kända namn som skulle prisas. Ett av dem var dessutom lokalt.

Den förre kulturchefen på Hall Media och nuvarande skribenten på Jönköpings-Postens kultursida fick Wallquistpriset på 25 000 kronor med motiveringen: "För att med imponerande kunskap och stort engagemang lyft fram hur nazismen inte bara fysiskt utrotade Europas judar, utan också brutalt plundrade en hel kulturtradition.

– Det känns jätteroligt, inget som jag hade förväntat mig alls. Det är särskilt roligt att bli prisad av Smålands Akademi också roligt i och med att det är i ett väldigt fint sällskap som jag prisas. Det är otroligt roligt att få uppskattning för sitt arbete, säger Anders Rydell över telefon medan han förbereder sig inför flyget över Atlanten.

Hur ska du fira det här?

– Jag ska till New York på jobb, så jag får ta en drink på någon skyskrapa helt enkelt.

Det är andra priset som den Bankerydsbördige författaren får i år. Sedan tidigare har han även fått Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris. Dessutom har han fått Natur & Kulturs arbetsstipendium och Värmdö kommuns arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet.

– Det känns som att det har varit mitt turår i år.

Wallquistpriset har tidigare gått till namn som Björn Ulvaeus, Ola Salo, Karin Malmsten och Magnus Hagevi.

Emilpriset som ges ut med stöd av Astrid Lindgren AB gick i år till serietecknaren och illustratören Jan Lööf. Priset låg på 30 000 kronor. Linnépriset som i år låg på 30 000 kronor gick till författaren Kerstin Ekman. Det priset ges ut i samarbete med Södra. Dag Hammarskjöld-priset på 25 000 kronor gick i år till svenskitalienaren Staffan de Mistura som tidigare har varit FN:s sändebud i Syrien.

Nytt för i år var det nyinstiftade priset Jon Engström-priset som ges ut tillsammans med tidningen Barometern. Priset som låg på 50 000 kronor gick till Kalmarbördiga journalisten och författaren Ulrika Knutson.

Samtidigt stod det även klart att den fjärde stolen i Smålands Akademi var fylld. Om lite mer än en vecka kommer slottschefen på Kalmar slott, Mimmi Mannheimer, att installeras. Därmed är Smålands Akademi numera fulltaligt.

Priserna delas ut på Kalmar slott 10 november.

Bild 1 av 4 Ulrika Knutson, kulturjournalist, krönikör, och författare.

Foto JONAS EKSTRÖMER / TT