Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmälda våldtäkter ökar

Totalt ökade antalet anmälda våldtäkter och våldtäktsförsök i landet med över 30 procent i fjol jämfört med 2004, visar en sammanställning som TT har gjort av länspolisens preliminära statistik.

Bara i ett fåtal län minskade antalet anmälningar.

Polisens siffror kvalitetssäkras just nu av Brottsförebyggande rådet (Brå), som nästa vecka väntas publicera en genomgång.

Siffrorna kan alltså komma att justeras något.

Men även halvårssiffrorna för 2005 visade på en kraftig ökning.

Den procentuella ökningen är störst i Jönköpings län.

Stockholms läns 935 polisanmälningar är den högsta siffran hittills.

På tio år har antalet anmälningar fördubblats, skriver Stockholm City.

- Jag tror att det finns en faktiskt ökning av våldtäkter men också en ökad anmälningsbenägenhet hos kvinnorna, säger Anders Östlund, kriminolog och analytiker hos Stockholmspolisen, till tidningen.

De under hösten uppmärksammade överfallsvåldtäkterna i Stockholm har minskat i länet, utom i city. Majoriteten av våldtäkterna sker i hemmen.

I och med den nya sexualbrottslagen hamnar fler brott i våldtäktskategorin.

Det har alltså givit utslag efter den 1 april.

Men lagskärpningen kan inte förklara hela ökningen, säger Lotta Nilsson, utredare på Brå, när hon uttalar sig generellt om de ökade anmälningarna.

- Det är troligen en kombination av tre saker: att lagstiftningen har ändrats, att fler anmäler och att det även har skett en faktiskt ökning.

- Sedan är det svårt att säga hur stor del varje orsak står för.

Det finns flera möjliga orsaker till att antalet våldtäkter ökar.

- Jag tror att det delvis kan bero på att nöjeslivet expanderar och att alkoholkonsumtionen ökar, och att det har ett visst samband med vissa typer av våldtäkter, säger Lotta Nilsson.

Studier som Brå har gjort kring våldtäkter visar att den största särkategorin är den där offret och gärningsmannen har - eller har haft - en relation.

Justitieutskottets ordförande, folkpartisten Johan Pehrson, vill invänta Brås rapport innan han ger en utförlig kommentar.

- Jag ser det nu som att vi måste ta ett bredare grepp.

- Steg ett var att göra vissa skärpningar av sexualbrottslagstiftningen under förra året.

-Det är frågan om regeringen inte måste ta fram en åtgärdsplan mot sexualbrotten för att på ett brett plan samla ihop vad som måste göras.

Enligt Pehrson handlar det både om mer förebyggande och bekämpande arbete samt att få fler våldtäkter uppklarade.

90 våldtäkter anmäldes i länet under 2005

Dalapolisens statistik visar också på en ökning men den statistik som TT presenterat stämmer inte med uppgifterna från dalapolisen. Det hävdar kommissarie Bo Persson vid polisoperativa samordningsenheten i Dalarna.<BR /> - Jag vet inte riktigt hur de här siffrorna räknats fram.

- Om vi håller oss till vår egen anmälningsstatistik är det så att under 2005 anmäldes 90 våldtäkter i Dalarna.

Det har anmälts fler, men jag har plockat bort våldtäkter på Ålandsfärjor och andra platser utanför vårt län, men som har anmälts här, säger kommissarie Bo Persson.

Han berättar att en av de 90 anmälningar som blir kvar gäller en anmälan som gjorts på polisstationen i Avesta.

- Den anmälan innehåller 17 våldtäkter, en som inträffat i Dalarna och övriga utanför länet, mest i Stockholm.

- Det gäller en kvinna som våldtagits 17 gånger under sitt förhållande med en man, säger Bo Persson.

Han berättar vidare att den lagändring som trädde i kraft den 1 april 2005 medfört att fler brott har blivit registrerade som våldtäkt.

- En del brott som tidigare betraktades som sexuellt utnyttjande av personer under 15 år efter det datumet ska anses vara våldtäkt. Det måste då jämföras med statistiken från 2004.

Enligt Bo Persson anmäldes under år 2004 sammanlagt 52 våldtäkter 60 sexuella utnyttjanden i Dalarna.

Under 2005 anmäldes 90 våldtäkter och 42 sexuella utnyttjanden.

- Sammanfattningsvis kan man väl säga att antalet anmälda våldtäkter under 2005 är högre än 2004. Vi har en förklaring med 17 brott i samma anmälan och lagändringen kan även ha påverkat. Vi har en ökning, men jag vill inte kalla den dramatisk, säger Bo Persson.

KÄLLOR: POLISEN, BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET OCH STOCKHOLM CITY (TT) LISA ABRAHAMSSON ERIK LINDAHL/TT