Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna styr krisinformation från MSB: "Vi är mitt i hetluften"

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Anna Lindbäck från Gislaved ser till att medborgarna får rätt information i kristider. Som pressansvarig för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap påverkas även hon av oron för corona-viruset: – Man ska ha full respekt för det och ta det på allvar, men inte låta rädslan ta över. Vi är ett välfärdsland med goda resurser.

Många har säkert följt presskonferenserna som visas i SVT varje eftermiddag med anledning av coronaviruset, där Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Socialstyrelsen ger sin information.

En av de som hjälper talespersonerna från MSB är Anna Lindbäck, som är uppvuxen i Gislaved. I sin roll som pressansvarig på myndigheten hjälper hon talarna att förbereda sig inför presskonferenserna.

– Det är ett fantastiskt jobb. Det bästa jag har haft, säger hon.

Från början hade hon tänkt sig ett yrkesliv som journalist. Men tanken på att gå över till att bli kommunikatör fanns hela tiden med. Efter studierna inom media- och kommunikation på Karlstads universitet blev det bland annat sportjournalistik för Aftonbladet som blev Anna Lindbäcks inriktning. 2015 bytte hon bana till kommunikatör och började 2018 att arbeta som kommunikatör på MSB. Och för snart ett år sedan blev hon pressansvarig på MSB, där hon arbetar på kontoret i Karlstad, staden hon också bor i.

– Jag minns att jag tänkte att jag aldrig skulle jobba på en myndighet när jag gick på gymnasiet. Det lät extremt tråkigt. Men nu gör jag det och det är det bästa jag har gjort. Här får jag jobba för människorna och hjälpa till. Det är en kombination av snabba puckar och långsiktigt strategiskt tänk.

Hur känns det att ett knappt år efter att du börjat din tjänst vara med om det här läget när åtgärder kring coronaviruset dominerar nyhetsflödet?

– Det är en utmaning. Vi är mitt i hetluften och de senaste veckorna har varit extremt hektiska. Men det känns bra att kunna göra nytta och jobba för en god sak. Vi jobbar för medborgarna och vi på MSB:s presstjänst har ett viktigt jobb i att kommunicera myndighetens information och budskap till media. Jag har varit på plats i Stockholm nästan hela tiden fram tills för en dryg vecka sedan. För att minska risken för smittspridningen arbetar jag hemifrån Karlstad nu, medan min närmsta kollega i Stockholm stöttar på plats.

Hur påverkar det dig att du jobbar med information kring coronaviruset varje dag?

– Det är klart att man blir påverkad och kan känna oro. Man ska ha full respekt för det och ta det på allvar, men inte låta rädslan ta över. Vi är ett välfärdsland med goda resurser. Vi kommer att behöva göra uppoffringar under en tid och vi vet inte vilka utmaningar som väntar oss, men det varar inte för alltid.

Hur kan MSB:s roll förändras om situationen förvärras?

– Vi skulle kunna få förstärkt mandat att bestämma om hur andra aktörer eller myndigheter ska agera. Men det är en regeringsfråga i så fall.

Vad är det viktigaste i er roll när ni kommunicerar er information ut till medborgarna?

– Att vi är transparenta, tillgängliga och har en öppenhet. Det är superviktigt i ett sådant här läge. Det är så mycket information som cirkulerar där ute som är obekräftad. MSB gör det här tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Det är inte en myndighet som är ensamt ansvarig i det här läget.

Vad skulle du vilja säga till medborgarna nu med anledning av coronaviruset?

– Att det är viktigt att ta del av informationen som står på krisinformation.se. Det är bekräftad viktig information som ges där.

– Och att man ska tänka på andra. Det kanske finns någon granne som lever ensam och som behöver hjälp med att handla mat, till exempel. Många har det väldigt tufft nu och vi vet inte vilka utmaningar som väntar oss.